eur:
393.76
usd:
368.42
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve a harmadik, emlékeztető adag oltásához a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján augusztus 11-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Csak a normál adag harmadával oltják a kisgyerekeket Szlovákiában

Szlovákiában hétfőn kezdik meg a Covid-19 elleni vakcina harmadik adagjával az oltást. Azok vehetik fel, akik nyolc hónappal ezelőtt kapták meg a második dózist. A harmadik adagot először az egészségügyi alkalmazottak kapják meg. Szeptember 9-től, azaz mától pedig már az 5 és 11 éves közti korosztály számára is lehetővé válik az oltás felvétele.

Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszer úgy véli, hogy más országok – köztük Magyarország – tapasztalatai alapján a harmadik oltás beadásával hozzájárulnak a már beoltottak hatékonyabb védelméhez, és az egészségügyi létesítményekre nehezedő nyomás esetleges csökkentéséhez. „A harmadik adagot először az egészségügyben dolgozók kapják meg, majd az immunhiányos betegek, a szociális szolgáltató központok ügyfelei és alkalmazottai, tanárok és az iskolai létesítmények egyéb alkalmazottai, a 60 év feletti betegek és végül a lakosság többi tagja” – mondta a tárcavezető, majd hozzáfűzte, hogy szeptember 9-étől, csütörtöktől az 5 és 11 év közötti gyermekeket is be lehet oltani a koronavírus ellen.

Vladimír Lengvarský hangsúlyozta, hogy az oltás önkéntes alapú, a szülőnek kell kérvényezni, és a kérelmet jóvá kell hagynia a gyermekorvosnak vagy más szakorvosnak. „Ezt kérték a szakemberek, a gyermekorvosok és más olyan orvosok is, akik az oltással és a gyermekek egészségvédelmével foglalkoznak. Ez a döntés ahhoz járul hozzá, hogy meg tudjuk védeni főleg a gyermekeknek azt az érzékeny csoportját, amelynek az oltás nélkül problémái lehetnének a Covid-19 betegséggel” – magyarázta a miniszter, aki ajánlja a gyermekek beoltását és azt mondta, hogy

a legfiatalabbak csak a vakcina harmadát kapják meg.

Oltásra buzdított Zuzana Čaputová államfő is. „Arra kérem önöket, hogy vegyék fontolóra az oltást. Főleg azokhoz fordulok, akik ezt halogatják vagy még gondolkodnak rajta. Az újabb esetek száma ismét nő” – üzente az államfő és emlékeztetett,

több mint négy hónapja nem volt ilyen magas a fertőzöttek száma Szlovákiában.

Szerdán 478 új fertőzöttet és három halálesetet azonosítottak. Az embereknek azt ajánlotta, gondoljanak arra, hogy a vírus terjedésének üteme egyre gyorsabb, és ezzel a megfertőződés veszélye is nő.

Szlovákiában a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek 91 százaléka nincs beoltva a betegség ellen, illetve csak a vakcina első adagját kapta meg. Az egészségügyi minisztérium emlékeztetett, hogy az oltás jelentősen csökkenti annak kockázatát, hogy valaki kórházi kezelésre szoruljon. Naponta átlagban 11 pácienst fogadnak a kórházak, ami a pozitív esetek mintegy 7-8 százalékának felel meg. A kórházi kezelésre szorulóknak csupán 9 százaléka teljesen beoltott személy. Az átlagéletkoruk 67 év – magyarázta a tárca.

A Közegészségügyi Hivatal pedig úgy tájékoztatott, hogy szeptember 13-ától, hétfőtől tíznaposra csökken a karantén ideje a pozitív koronavírusteszttel rendelkező személyek számára, amennyiben az előző három napban nem jelentkeztek náluk a betegség tünetei. A karantén ideje azok számára is csökken, akik pozitív személlyel kerültek kapcsolatba. Nem lehetnek tüneteik, és az ötödik napon PCR-tesztet kell végeztetniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×