eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Eldobott védőmaszk a prágai várban 2021. május 3-án. A prágai vár a koronavírus-járvány miatt elrendelt több mint fél éves zárás után újra várja a látogatókat, május 4-től pedig az ország többi kastélya is kinyit.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Lassan a csehek is a harmadik oltás útjára lépnek

Csehországban szeptember 20-án kezdődhet meg az emberek harmadik vakcinával való beoltása. A kormány már boltzárral és a szolgáltatások korlátozásával sem számol az ősszel. Az új tanév kezdetén az általános iskolás tanulókat és a középiskolás diákokat kötelezően három koronavírus tesztnek vetik alá.

Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter szerint a koronavírus elleni oltóanyag harmadik adagjának beadása a körzeti orvosok feladata lesz, nem lesz már szükség a nagy oltóközpontokra. A vakcina harmadik adagját első körben a 65 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők, az egészségügyben dolgozó és a társadalmi munkát végző személyek kaphatják meg. A tárcavezető azt is elmondta, hogy a harmadik dózist a Pfizer és a Moderna vállalatok vakcinái közül lehet majd kiválasztani.

Ján Pačes, a Cseh Tudományos Akadémia munkatársa szerint a kormánynak nem feltétlenül a harmadik dózis beadására kellene összpontosítania, mivel nagyon sok olyan ember van az országban, aki még az első adagot sem volt hajlandó beadatni magának, s ők nagyobb rizikót jelentenek, mint azok, akik már harmadszor állnának sorban az oltásért. A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig 5,7 millió ember kapta meg az oltás mindkét adagját, 250 ezren pedig az első adagot. Jelenleg naponta mintegy 30-35 ezer adagot adnak be, s ma már nem szükséges semmiféle regisztráció.

Andrej Babiš kormánya egyébként már nem számol azzal, hogy az ősszel szükség lenne az üzletek és a szolgáltatások olyan korlátozására, mint ahogy az a koronavírus-járvány előző hullámaiban történt. Szakértők úgy vélik, bár az ősszel várhatóan romlani fog a járványhelyzet, már nem lesz olyan súlyos, mint korábban. Az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének legkockázatosabb forgatókönyve szerint szeptember közepén mintegy ötszázra nőhet a koronavírussal kezelt személyek száma a cseh kórházakban, közülük legfeljebb száznak lehet szüksége intenzív terápiára.

Az e héten kezdődő új tanév elején az általános iskolás tanulókat és a középiskolás diákokat az iskola összes dolgozójával együtt kötelezően három koronavírus tesztnek vetik alá. A teszteket szeptember 1-jén, 6-án és 9-én végzik. Ez alól kivételt képeznek a beoltottak, valamint azok, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt 180 napban átestek a Covid-19 betegségen. A diákok védőmaszk nélkül tanulhatnak saját osztályaikban, míg a közösségi termekben mindenkinek kötelező lesz a maszk viselése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×