eur:
394.35
usd:
369.99
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Már új szabályok érvényesek a külföldről Szlovákiába érkezőkre

Akik július 9. előtt kapták meg a Covid-19 elleni vakcina első dózisát, már az első napon abszolválhatják a PCR-tesztet, és negatív eredmény esetén elhagyhatják a karantént. Az átmeneti intézkedés két hétig marad érvényben.

Bár a szlovák egészségügyi tárca az elmúlt héten a fertőzöttek számának enyhe emelkedéséről számolt be, a Covid-automata bevezetése óta először zöld az ország minden járása, azaz megfigyelési készültség van érvényben. Egyetlen fekete járás sincs, másod- és elsőfokú figyelmeztetés, valamint másod- és elsőfokú riasztási fokozat sincs érvényben sehol.

Hétfő reggel hat órakor a Közegészségügyi Hivatal legfrissebb, az egy vakcinadózison túl lévő beutazókra vonatkozó rendelete is hatályba lépett. Eszerint a kétdózisú vakcina első adagján átesett, külföldről Szlovákiába belépők már az első napon abszolválhatják a PCR-tesztet, amelynek költségeit az állam megtéríti, és negatív eredmény esetén elhagyhatják a karantént. A két hétig érvényes átmeneti rendelet csupán azokra vonatkozik, akik az első dózist július 9. előtt kapták meg.

„Azokra, akik július 9. után, vagyis az eddig érvényes rendelet hatályba lépését követően oltatták be magukat, az átmeneti rendelkezés nem vonatkozik, mert még a minimális ellenanyagszinttel sem rendelkeznek” – mondta el a Közegészségügyi Hivatal szóvivője, Daša Račková. Magyarán, kötelező házi karanténba kell vonulniuk, és leghamarabb a vesztegzár ötödik napján teszteltethetik le magukat.

Teljesen védettnek ismerik el azt a személyt, aki egy kétdózisú vakcina mindkét adagját megkapta, a második dózis beadása után eltelt legalább 14 nap, de nem több mint 12 hónap, illetve azt is, aki egydózisú vakcinát kapott, s az oltása óta eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap. Noha az ország zöldre váltott, a védőmaszkok használata beltérben és a tömegközlekedési eszközökön változatlanul kötelező.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×