eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma
Boris Johnson brit miniszterelnök vizet iszik a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben tartott sajtótájékoztatón 2021. július 5-én. Johnson bejelentette, hogy két hét múlva feloldják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool

Hétfőn kinyit Nagy-Britannia, de napi kétszáz halottal fenyegetnek

Nem kell örömünneplésbe kezdeni attól, hogy Angliában a jövő héten szinten teljesen feloldják a karanténintézkedéseket – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök. Közben szakértők napi több száz halálesetet jósolnak a nyitás után.

„Nem tudom eléggé határozottan mondani: ez a pandémia még nem ért véget” – magyarázta a brit kormány egymást követő sajtótájékoztatói egyikén Boris Johnson miniszterelnök, aki arra készül, hogy hétfőn gyakorlatilag az összes korlátozást feloldja. A július 19-i nyitás „nem meghívó egy hatalmas örömünnepre és nem annak jele, hogy figyelmen kívül hagyjunk minden óvintézkedést és önmérsékletet” – mondta a kormányfő.

A karanténfeloldás azonban úgy történik, hogy a brit földön is elterjedt koronavírus delta variáns oltott és a Covid-19-en már átesett embereket is fertőz. Igaz, ők csak enyhe tünetekre számíthatnak. Viszont a többiek esetében szakértők a kórházi esetek és a halálozások számának megugrására számítanak.

A mostani brit kormányadatok 34 ezer napi új esetről és hat halálozásról szólnak. A kabinet tudományos szakértői szerint viszont a várható harmadik hullámban naponta 1000-2000 ember kerülhet kórházba és 100 és 200 közöttire prognosztizálható a napi halálozások száma.

Ami más helyzetet teremt, mint a pandémia elején: a brit kormány szerint

most nem fenyeget az a veszély, hogy megbénulhat az egészségügyi rendszer.

Erről Sajid Javid új egészségügyi miniszter beszélt a parlamentben, és azt mondta: az oltási program miatt „jelentősen meggyengült” a kapcsolat a fertőzéses esetek, a kórházba kerülés és a halálozás között. A miniszter szerint a következő hullám augusztus közepe előtt tetőzik a szigetországban.

Johnson közben úgy fogalmazott: „reméli”, hogy a nyitás visszafordíthatatlan lesz, de most azt is hozzátette, „ha nagyon kivételes helyzettel szembesülünk, például egy olyan új variáns jelenik meg, amelyre nem számítottunk és amellyel nem számoltunk, akkor

semmit sem zárhatunk ki”.

A nyitás negyedik lépcsőjében eltörlik a biztonsági távolság betartásáról szóló szabályokat, és kinyitnak az eddig zárva tartó vállalkozások, például a nightklubok és a színházak. A zárt térben a kötelező maszkviselést is eltörlik, bár továbbra is javasolni fogják maszkot a tömegközlekedésben. Emellett bátorítják a vállalkozásokat, hogy „kockázatos helyeken” kérjenek immunitási igazolást a látogatóktól. A kérdés ellentmondásos és nagy ellenállást válthat ki.

A brit kormány szeptemberben méri fel, hogy az ország készen áll-e az őszi és téli időszakra, azaz a fertőzések várható további növekedésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×