eur:
393.19
usd:
367.91
bux:
66158.65
2024. április 24. szerda György
Boris Johnson brit miniszterelnök az élettársa, Carrie Symonds társaságában távozik egy londoni szavazóhelyiségből az angliai helyhatósági választásokon 2021. május 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Kiválnak-e a skótok, meggyengült-e Johnson? – Sok forog kockán a mai nap

Csütörtökön tartják a brit helyhatósági és autonómia választásokat, amelyek a korábbi évekhez képest nagyobb mértékben jelzik majd a lakosság véleményét az országos politikáról is. Kiderül, hogy hova tart a skót függetlenségi mozgalom és Boris Johnson nagyot nyerhet egy hagyományosan munkáspárti városban.

„Szuper csütörtök” van ma Nagy-Britanniában. Nem azért, mintha hirtelen sokkal jobbra fordult volna az élet, hanem azért mert egy sor helyi választást tartanak az országban, ami a legnagyobb megmérettetés a parlamenti választások után – és sokan arra használják ki a lehetőséget, hogy véleményt mondjanak Boris Johnson kormányáról is.

Skóciában például a helyi részleges autonómia parlamentjét választják meg, ami

kihathat arra, hogy lendületben marad-e a függetlenségi mozgalom,

amely az államalkotó nemzet kiválását akarja elérni Nagy-Britanniából. Megválasztják a walesi autonómia parlamentjét is. Mellettük pedig még 13 anglia város polgármestereit és London főpolgármesterét.

Ez a funkció az utóbbi időben olyan hatalmi befolyást épített ki, amely meghatározó vezetőket termelhet ki az országos politikában.

Közel 48 millió ember szavazhat reggel héttől este tízig

A londoni eredményt legkorábban szombat estére várják, de korábban már világossá vált, hogy további önkéntesekre lehet szükség a szavazatszámláláshoz, ezért előfordulhat, hogy csak vasárnapra derül ki, ki lesz a városvezető.

Korábbi előrejelzések Sadiq Khan jelenlegi főpolgármester győzelmét jósolták, de őt az utóbbi hónapokban éles bírálatok érték a közlekedési vállalat költségvetése és a bűnözési statisztikák miatt. A konzervatív jelölt, aki hozzá hasonlóan kisebbségi közegből került ki – a színes bőrű Shaun Bailey – például azt ígérte, hogy harcolni fog a „dugó zóna” ellentmondásos kiterjesztési terve és a fővárosba való behajtást korlátozó újabb elképzelése ellen, továbbá növelni fogja a közbiztonságot.

Közben Khan mellett kiállt Dua Lupa popsztár, de a városvezetőt azzal vádolják, hogy a statisztika szerint regnálása alatta 60 százalékkal ugrott meg a késsel elkövetett támadások száma.

Mégis, a felmérések szerint a munkáspárti politikus 48, míg Bailey csak 29 százalékon áll.

A toryk viszont győzelemre számítanak az észak-angliai Hartleypool városában – ahol egy parlamenti képviselőt is választanak – és amely eddig hagyományosan munkáspárti érzelmű volt. A várost sújtó gazdasági visszaesés azonban kiábrándította a szavazókat. Ha a Labourt itt tényleg legyőzik, az kínos lehet a Munkáspárt új vezérének, Sir Keir Starmernek, aki elődjéhez képest mérsékeltebb platformról szállt szembe Boris Johnsonnal.

Az Independent című lapnak nyilatkozó helyiek ugyanakkor azt mondták, hogy mindkét nagy pártban csalódtak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×