INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

nagy-britannia

helyhatósági választás

autonómia

skócia

boris johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök az élettársa, Carrie Symonds társaságában távozik egy londoni szavazóhelyiségből az angliai helyhatósági választásokon 2021. május 6-án.

Kiválnak-e a skótok, meggyengült-e Johnson? – Sok forog kockán a mai nap

Csütörtökön tartják a brit helyhatósági és autonómia választásokat, amelyek a korábbi évekhez képest nagyobb mértékben jelzik majd a lakosság véleményét az országos politikáról is. Kiderül, hogy hova tart a skót függetlenségi mozgalom és Boris Johnson nagyot nyerhet egy hagyományosan munkáspárti városban.

„Szuper csütörtök” van ma Nagy-Britanniában. Nem azért, mintha hirtelen sokkal jobbra fordult volna az élet, hanem azért mert egy sor helyi választást tartanak az országban, ami a legnagyobb megmérettetés a parlamenti választások után – és sokan arra használják ki a lehetőséget, hogy véleményt mondjanak Boris Johnson kormányáról is.

Skóciában például a helyi részleges autonómia parlamentjét választják meg, ami

kihathat arra, hogy lendületben marad-e a függetlenségi mozgalom,

amely az államalkotó nemzet kiválását akarja elérni Nagy-Britanniából. Megválasztják a walesi autonómia parlamentjét is. Mellettük pedig még 13 anglia város polgármestereit és London főpolgármesterét.

Ez a funkció az utóbbi időben olyan hatalmi befolyást épített ki, amely meghatározó vezetőket termelhet ki az országos politikában.

Közel 48 millió ember szavazhat reggel héttől este tízig

A londoni eredményt legkorábban szombat estére várják, de korábban már világossá vált, hogy további önkéntesekre lehet szükség a szavazatszámláláshoz, ezért előfordulhat, hogy csak vasárnapra derül ki, ki lesz a városvezető.

Korábbi előrejelzések Sadiq Khan jelenlegi főpolgármester győzelmét jósolták, de őt az utóbbi hónapokban éles bírálatok érték a közlekedési vállalat költségvetése és a bűnözési statisztikák miatt. A konzervatív jelölt, aki hozzá hasonlóan kisebbségi közegből került ki – a színes bőrű Shaun Bailey – például azt ígérte, hogy harcolni fog a „dugó zóna” ellentmondásos kiterjesztési terve és a fővárosba való behajtást korlátozó újabb elképzelése ellen, továbbá növelni fogja a közbiztonságot.

Közben Khan mellett kiállt Dua Lupa popsztár, de a városvezetőt azzal vádolják, hogy a statisztika szerint regnálása alatta 60 százalékkal ugrott meg a késsel elkövetett támadások száma.

Mégis, a felmérések szerint a munkáspárti politikus 48, míg Bailey csak 29 százalékon áll.

A toryk viszont győzelemre számítanak az észak-angliai Hartleypool városában – ahol egy parlamenti képviselőt is választanak – és amely eddig hagyományosan munkáspárti érzelmű volt. A várost sújtó gazdasági visszaesés azonban kiábrándította a szavazókat. Ha a Labourt itt tényleg legyőzik, az kínos lehet a Munkáspárt új vezérének, Sir Keir Starmernek, aki elődjéhez képest mérsékeltebb platformról szállt szembe Boris Johnsonnal.

Az Independent című lapnak nyilatkozó helyiek ugyanakkor azt mondták, hogy mindkét nagy pártban csalódtak.

Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Kapcsolódó hang

Kiválnak-e a skótok, meggyengült-e Johnson
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018