eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Perth, 2014. szeptember 13.John McCutcheon, a skót királyi ezred volt katonája az igen szavazatok mellett kampányol a skóciai Perthben 2014. szeptember 13-án a szeptember 18-i népszavazásra, amelyet Skócia Nagy-Britanniától való elszakadásáról rendeznek. (MTI/EPA/Robert Perry)
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

Három választás torlódott össze az Egyesült Királyságban

Választási nagyüzem van az Egyesült Királyságban: Skóciában és Walesben parlamenti, Angliában helyhatósági választást tartanak. A skót szavazás tétje nagy, hiszen ha a jelenlegi kormányzó párt ismét többséget szerez, az új lendületet adhat a függetlenségi népszavazásnak. Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense magyarázta el a részleteket.

A közvélemény-kutatások szerint a 2007 óta megszakítás nélkül kormányon lévő Skót Nemzeti Párt kapja a legtöbb voksot a csütörtöki skóciai parlamenti választáson, sőt a párt várhatóan egyedül is többséget szerez.

Az SNP már korábban jelezte, hogy győzelme esetén

újabb népszavazást rendez az Egyesült Királyságtól való elszakadásról.

Ehhez azonban a brit törvényhozás felhatalmazása kell, Boris Johnson miniszterelnök pedig már jelezte: mivel a 2014-es függetlenségi referendumkor az akkori skót kormányfő úgy érvelt, az egy nemzedéken belül csak egyszer lehetséges, legkorábban a 2050-es években tarthatnak népszavazást.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint azonban elképzelhető, hogy Boris Johnsonnak is engednie kell.

"Ha nagyon nagy a felhatalmazás, akkor politikailag kényszerhelyzetbe kerül, és vannak olyan technikák, amelyeket beígértek a Skót Nemzeti Párt tagjai arra az esetre, ha ez mégsem történne meg, például egy olyan népszavazás, amelyet a Westminster nem hagyott jóvá.

Vagy bíróság elé vinnék az ügyet, kicsikarva egy döntést a parlamenttől."

Az utóbbi hónapokban egyébként csökkent a függetlenségpártiak száma Skóciában, jelenleg a szavazók fele menne, másik fele maradna.

Walesben is csütörtökön tartják a parlamenti választást, ám az ottani függetlenségpárti erő biztosan nem kerül kormányzati pozícióba, a közvéleménykutatások szerint a Munkáspárt áll nyerésre.

Angliában helyhatósági választást tartanak csütörtökön, a voksolást tavaly a járvány miatt egy évvel elhalasztották.

A szavazás eredménye jelzés lehet Boris Johnsonnak és kormányának is

- mondja Gálik Zoltán.

"Úgy néz ki, a Konzervatív Párt és a Munkáspárt fej fej mellett halad, az biztos, hogy lesz az eredménynek üzenete Boris Johnson számára, akinek a népszerűségét a pozitív járványkezelés, de több negatív ügy is befolyásolta, inkább lefelé."

Londonban a mostani munkáspárti polgármester, Sadiq Khan újrázása várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×