eur:
394.73
usd:
369.48
bux:
65324.09
2024. április 23. kedd Béla
A brit parlament által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök részt vesz a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás egyes pontjait potenciálisan felülíró törvénytervezetről szóló vitában a londoni alsóházban 2020. szeptember 14-én. A jelenlegi Brexit-megállapodás észak-írországi protokollja alapján a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló áruforgalomban uniós vámok vethetők ki az olyan árucikkekre, amelyekről feltételezhető, hogy az EU egységes belső piacára - mindenekelőtt Írországba - kerülhetnek tovább.
Nyitókép: MTI/EPA/UK Parliament/Jessica Taylor

Boris Johnson kitalált egy jogi fegyvert a Szuperliga ellen

Egyfajta “jogszabályi szuperfegyverrel” fenyegette meg az ellentmondásos Európai Szuperligába belépő angol futballklubokat Boris Johnson. Másokhoz hasonlóan a brit miniszterelnököt is felháborította a hat angol klub döntése, ami sokak szerint „megöli a játékot”.

A hétfői nap úgy vonul be az angol futballtörténelembe, hogy egy időre egyesítette a különböző klubok egymásra acsarkodó drukkereit. Sok-sok drukker ment el csapata stadionjához, hogy kifejezze haragját a hat nagy csapat sokkoló terve miatt. Egyes Liverpool szurkolók odáig mentek el, hogy saját mezeiket égették.

Gary Neville, a Manchester United ellentmondásos volt játékosa és futballkommentátora pedig azt mondta: abszolút undorodik attól, ami történt. A nagy klubok tulajdonosainak semmi közük futballhoz, a történelemhez. A drukkereket meg kell védeni tőlük – mondta.

Azt követően, hogy a Premier League hat nagy klubja úgy döntött, hogy csatlakozik a spanyol La Liga és az olasz Serie A három-három csapatához és egy exkluzív, kiesésmentes tornát hoz létre, a közösségi médiában és máshol is elszabadult a pokol.

Néhány drukker ugyan lekezelő arroganciával arról értekezett: milyen jó, hogy nem kell majd kisebb és gyengébb európai csapatokkal játszani, a többség szerint azonban a Szuperliga egyfajta langyos tavat hoz létre, mert a részvétel garantált marad és a kiesés réme nem ösztökéli jobb teljesítményre a csapatokat.

Jürgen Klopp, a Liverpool edzője értésre adta, hogy neki nem tetszik az ötlet, Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere pedig igyekezett kerülni a bírálatot, és úgy állította be, mintha csak a bejelentés előtt hallott volna a döntésről. Sir Alex Ferguson, a Manchester United legendás extrénere sem ugrált örömében – inkább arról beszélt, mekkora öröm, amikor egy gigászi erősfeszítéssel egy-egy klub bejut a BL-döntőbe.

Az ügyben megszólalt Boris Johnson brit miniszterelnök is, aki egyfajta „jogszabályi szuperbombát” helyezett kilátásba arra, hogy megakadályozza az elitliga létrejöttét – amelyből temérdek angol és európai csapat marad ki. A miniszterelnök és Oliver Dowden sport- és kulturális miniszter összeült az angol labradrúgó-szövetség és a Premier League vezetőivel, valamint a hatból három érintett klub, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham drukkercsoportjainak képviselőivel. Kiszivárgott hírek szerint Johnson azt mondta: "Le kellene dobnunk egy törvényhozási bombát, hogy megállítsuk".

Kedd reggel pedig azt írta a The Sun című bulvárlapban: elborzasztja, hogy mit okozhat a Szuperliga a közösségi életben egyedülálló helyet elfoglaló helyi futballklubokra nézve.

És hogy hogyan büntethetik a három említett csapat mellett az Arsenalt, a Chelseat és a Manchester Cityt? Ha ezeknek a kluboknak nem lenne elég, hogy kizárhatják őket a Premier League-ből és a Bajnokok Ligájából és játékosaik nem játszhatnak az Európa Bajnokságon, a brit kormány akadályozhatja a külföldi játékosok munkavállalási vízumhoz való jutását és korlátozhatja a meccseken a rendfenntartás lehetőségeit.

Opció még az is, hogy a versenyhatóságoknál támadnák meg az angol, spanyol és olasz csapatok szuperligáját – mivel a profit kiszámíthatóságát garantálva – kizárja a kiesés lehetőségét és elzár másokat a bejutástól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×