INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

szputnyik v

koronavírus

járvány

szlovákia

A Szputnyik használatáról vitáznak Szlovákiában

A Szputnyik használatáról vitáznak Szlovákiában

Jövő héten választ kaphatnak arra a szlovákok, mi lesz az orosz Szputnyik V vakcina sorsa, melynek az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet egyelőre nem engedélyezte a forgalomba hozatalát. Az intézet szerint a döntéshez nincs elegendő információjuk a vakcináról. A koalíción belül közben erősödnek a hangok, hogy a döntést az Európai Gyógyszerügynökség álláspontjától kell függővé tenni. Az ellenzék is sürgeti a döntést. Ellenkező esetben bizalmi szavazást helyezett kilátásba a kormánnyal szemben. Igor Matovič közben csütörtökön Moszkvában, pénteken Budapesten tárgyal.

Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter megoldhatná a helyzetet, és a kérdésre, hogy aláírja-e a Szputnyik engedélyezését, azt válaszolta, hogy minden lehetséges. Hozzátette azonban, hogy meg akarja várni az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet komplex állásfoglalását. „Amennyiben az intézet álláspontja kielégítő lesz, meghozom a végleges döntésemet” – mondta Lengvarský, hozzátéve, hogy ez feltehetőleg a jövő hét elején lesz.

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet szóvivője egyelőre nem akarta megerősíteni a végleges döntés dátumát, mivel a vakcinát még tesztelik, bár az utolsó eredményeknek már nem kellene hatással lenniük a végső állásfoglalásra. „A Gyógyszerellenőrzési Intézet elegendő bizonyíték nélkül azonban nem adhat ki szakvéleményt a Szputnyik V vakcina hozadékaival és kockázataival kapcsolatban” – szögezte le Magdaléna Jurkemíková, hozzátéve, hogy az oltás engedélyezése továbbra is az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozik. Az intézet továbbá arról tájékoztatott, hogy a Szputnyik gyártója nem bocsátotta a rendelkezésükre az oltóanyag értékeléséhez elengedhetetlenül szükséges adatok 80 százalékát.

Igor Matovič pénzügyminiszter közben Moszkvába repült, hogy a félreértések eloszlatásáról tárgyaljon.

  • A Szputnyikot Matovič még kormányfőként vásárolta meg az oroszoktól, épp egy hónappal ezelőtt.
  • Az oltóanyag megvásárlása robbantotta ki Szlovákiában a kormányválságot, melynek megoldásaként helycsere történt a kormányban: Igor Matovič lemondott és pénzügyminiszter lett, s a tárcát addig irányító Eduard Heger lett Szlovákia új miniszterelnöke.

Matovič szerint Szlovákia elveszítheti a Szputnyikot, mert valaki piszkos játékot űz vele az országban.

Az orosz állami szervek is reagáltak, és a Szputnyik forgalmazásáért felelős állami alap azt közölte, hogy Szlovákiában a vakcinával kapcsolatban hamis információk terjednek, melyeknek az a céljuk, hogy aláássák a bizalmat vele szemben. Igor Matovič Moszkvában Kirill Dmitrijevvel, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap vezérigazgatójával találkozik.

A volt kormányfő moszkvai útjára különbözőképp reagáltak a kormánytársai

Ivan Korčok külügyminiszter hangsúlyozta: a védőoltások az egészségügyi miniszter hatáskörébe tartoznak, neki kell megítélnie, mi célból tárgyal a pénzügyminiszter Moszkvában. Az utat a kormány egyelőre nem hagyta jóvá. A szlovák diplomácia vezetője arról is beszámolt, hogy

Matovič pénteken Magyarországon fog tárgyalni.

A látogatás céljáról nem tájékoztatták.

Veronika Remišová kormányalelnök szerint a vakcina komplex megítélése az Európai Gyógyszerügynökség hatáskörébe tartozik, bár elképzelhetőnek tartja a klinikai kísérleti felhasználását.

Az ellenzéki Smer viszont azt emlegeti, hogy senki nem tudja, a vakcinák mennyibe kerültek, ki finanszírozta, hol az erről szóló szerződés, és mi lesz a további sorsuk. Robert Fico pártelnök szerint, ha ezekre a kérdésekre nem kapnak választ, bizalmi szavazást kezdeményeznek a kormánnyal szemben.

Nyitókép: Twitter/Denník SME

Kapcsolódó hang

A Szputnyik használata még nem egyértelmű Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018