eur:
392.46
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Szent Szalvátor jezsuita templom az Óvárosháza (b) Pozsonyban, a Fő téren 2019. november 1-jén.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Tetszhalott állapotban a szlovákiai turizmus

A turizmust világszerte térdre kényszerítette a koronavírus-járvány, északi szomszédunkat sem kímélve. A Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetsége attól tart, hogy a vendéglátás számára végzetes következményeket tartogat a pandémia. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest 84 százalékkal kevesebb vendég fordult meg a szlovákiai szálláshelyeken. Mára az is egyértelművé vált, hogy a 100 millió eurós mentőcsomag nem elég az idegenforgalmi ágazat megmentésére.

A koronavírus-járvány soha nem látott nyomás alá helyezi a szlovák idegenforgalmat és vendéglátóipart. A Szlovák Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint a turisták száma a húsz évvel korábbi szintre esett vissza, a vendéglátóhelyek bevételei pedig éves szinten a felére csökkentek. Míg 2019-ben 6,4 millió turista szállt meg a szlovákiai hotelekben vagy egyéb szállásadóknál, addig tavaly a számuk 3,2 millióra esett vissza.

A Szállodák és Éttermek Szövetsége az idei évre is hasonló pesszimizmussal tekint. A szövetség ezért azonnali célzott segítséget kér a közlekedésügyi, a gazdasági, valamint a munka-, szociális- és családügyi minisztériumtól.

Amennyiben ezt nem kapják meg, attól tartanak, hogy veszélybe kerülhet a 2021-es nyári turistaszezon.

A közlekedésügyi tárcától azt várják, hogy gyorsítsa meg és tegye hatékonyabbá a segítségnyújtást. A szaktárca azt állítja, hogy a 100 millió eurós segélycsomagot rövid időszakra szabták meg. A minisztérium közölte, amikor a segélycsomag paramétereit meghatározták, azzal számoltak, hogy a turizmus a nyár folyamán fellendül, és a krízis ezzel megszűnik. Ehhez azonban arra lett volna szükség, hogy a szolgáltatások működhessenek, a szállodák és az éttermek a korlátozások értelmében azonban jelenleg sem nyithatnak meg. Kizárólag a halaszthatatlan üzleti útra érkezőknek nyújthatnak szállást, abban az esetben, ha a vendég ezt egy nyilatkozat és negatív teszteredmény felmutatásával együtt kéri.

Regionális összehasonlításban Pozsony megyében volt a legerősebb a visszaesés. Ezt Olcsváry László pozsonyi szállodaigazgató is megerősítette. „Ebben a régióban 2020 decembere 90 százalékkal teljesített alul 2019 utolsó hónapjához képest” – mondta az igazgató. 2019 decemberében 131 ezer látogató érkezett Pozsony megyébe, 2020 decemberében már csak 14 500.

Ugyanilyen arányú visszaesést mutattak ki a szlovákiai utazási irodák is, melyek ugyancsak a túlélésért küzdenek. Roman Berkes, a Szlovákiai Utazási Irodák Szövetségének elnöke elmondta, hogy egyelőre nem váltak valóra az utazási irodák tömeges csődjéről szóló jóslatok. Ahhoz viszont, hogy ez így is maradjon, legalább olyan szintű állami támogatásra lesz szüksége az ágazatnak, mint amilyeneket a szomszédos államokban nyújtanak az utazási irodáknak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×