eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A Capture the Light Photography által közreadott kép Tom Moore kapitányról, világháborús brit veteránról a 100. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen, Marston Moretaine-ben 2020. április 30-án. Moore lett az, aki a legnagyobb összeget - péntekig több mint 28,6 millió fontot - gyűjtött össze adománygyűjtő sétálással. Az idős férfi járókeretével több száz kört tett meg kertjében, célja eredetileg az volt, hogy akciójával ezer fontot összegyűjtsön és ezzel köszönje meg az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Capture the Light Photography/Emma Sohl

Elhunyt Sir Tom Moore, a Covid-járvány legjótékonyabb veteránja

"Captain Tom" néven vált ismertté, 100 éves volt.

Nagy-Britanniában elhunyt az a háborús hős veterán, aki többmillió fontot gyűjtött össze a koronavírus-járvány sújtotta egészségügyi szolgálat megsegítésére. A sors keserű fintora, hogy a 100 éves Sir Tom Moore százados Covid-19-ben halt meg.

Századik életévében ismét nemzeti hőssé vált. A háborús veterán tavaly hívta fel magára a figyelmet, amikor a karantén közepette tartott kerti sétáival pénzt kezdett el gyűjteni a brit egészségügyi szolgálat, az NHS részére.

„A holnap egy jó nap lesz. Egész életemben optimista voltam. Még ha rosszul mentek is a dolgaim, tudtam, hogy rendbejönnek” – mesélt életfilozófiájáról egy tavalyi ITV interjúban.

A GQ és Sir Thomas vicces és ironikus videója a szuperfitt öregről:

A múlt héten azonban jött az aggasztó hír: Sir Thomast Covid-19-cel kórházba vitték.

Az egész falu, ahol lakott, neki drukkolt. Csakúgy, mint a kórházi nővérek.

Kedden pedig a szomorú bejelentés: Thomas Moore Kapitány, avagy magyarul százados, annak a koronavírus-betegségnek az áldozata lett, amely ellen maga is harcolt.

Sir Thomas lányai hálájukat fejezték ki, amiért apjukkal lehettek utolsó óráiban.

„Nevettünk és sírtunk együtt. A gyerekkorunkra és anyánkra emlékeztünk” – írták. A járvány korai szakaszában sok családtag el sem tudott búcsúzni haldokló szeretteitől.

„Édesapánk utolsó éve különleges volt. Fiatalos erőt adott neki és olyan dolgokat élt át, amiről álmodni sem mert... sok ember csak kevés ideig ismerte, de számunkra nagyszerű apa és nagyapa volt” – tették hozzá.

Thomas középosztálybeli családba született, de 9 éves korában – 1929-ben – beütött a nagy gazdasági világválság, hirtelen éhezés és betegségek vették körül.

A világháború idején a burmai dzsungelekbe küldték, ahol a britek közelharcot vívtak a japánokkal. Hazatérve olyan munkát kapott, aminek nem volt köze szenvedélyéhez, a motorokhoz, bár motorversenyekre azért járt.

Egy tetőfedő cégnél lett irodai menedzser.

Viszont itt mosolygott rá a szerencse: Moore már-már lemondott arról, hogy valaha is párt talál magának, de itt botlott bele későbbi feleségébe, aki 15 évvel fiatalabb volt nála. Mégis, ő lett demenciás és ment el hamarabb, 2006-ban. Az idős férfi később egyik lányához költözött.

Sir Thomas nevét áprilisban kapta fel a brit média, amikor az agg veterán elfogadta a családi kihívást: 100 kört megy a kertben 100. születésnapja előtt. A briteknél hagyományosan népszerű a jótékony célokra történő önkéntes gyűjtés. A szeretetre méltó öreg, aki eredetileg csak 1000 fontot akart összegyűjteni az NHS számára, belopta magát a karanténba zárt nemzet szívébe és végül

több mint 32 millió fontot gyűjtött össze.

Hálás volt az egészségügynek, mert kikezelte a bőrrákból és csípősérüléséből.

A nyáron ezek után ezredessé léptették elő, a Windsori Palota kertjében pedig lovaggá ütötte a királynő, és így lett belőle Sir Thomas. A királyi légierő gépei a tiszteletére átrepültek felette és még egy "number one" dal is fűződik a nevéhez. Michael Ballal közösen énekelte a Liverpool FC himnuszát, a You Never Walk Alone-t, és így ő lett az első 100 éves, aki listavezető lett Nagy-Britanniában.

II. Erzsébet királynő magánüzenetben fejezte ki gyászát a családnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×