eur:
392.26
usd:
366.96
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcináját adják be egy asszonynak a svájci Morges kórházában kialakított oltóközpontban 2021. január 11-én. A svájci Vaud kantonban ezen a napon kezdték meg a koronavírus elleni védőoltások beadását.
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

Megosztja Európát a vakcinaútlevél ötlete

Az EU-országok vezessenek be egységes vakcinaútlevelet – sürgette a görög miniszterelnök, hogy lökést adjanak az utazási és turisztikai ágazatnak. Adatvédők szerint azonban ez az egészségügyi állapot alapján megosztaná az embereket és a társadalmakat.

Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök szeretné elérni, hogy a nyárra felpörögjön a görög gazdaság számára létfontosságú turizmus, amelyet súlyosan visszavetett a Covid-19 pandémia. Ezért levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, és azt sürgette, hogy vezessenek be az összes tagállam által elfogadott vakcinaútlevelet.

"Szabaddá kell tenni az utazás azok számára, akik megkapták a védőoltást. Nagyon fontos közös álláspontra jutni arról, hogyan nézzen ki vakcinaigazolás, hogy azt az összes tagállam el tudja fogadni" – írta.

A vakcinaútlevél ötlete már felmerült Izraelben, Oroszországban és több európai országban. A személyes adatok védelméért kampányoló aktivisták szerint azonban aggályos lehet, mert

egészségügyi státuszuk alapján megkülönböztetné az embereket.

A jogvédők attól tartanak, hogy a nem beoltottaktól megtagadhatnának egyes közszolgáltatásokat, míg az oltottak nyilvántartása újabb lépés lenne az emberek nyomonkövetése felé.

"A vakcinaútlevelek alapvető adatvédelmi és emberi jogi kérdéseket vetnek fel – mondta Anna Beduschi, az angliai Exeter Egyetem kutatója. – Újfajta megkülönböztetést tennének lehetővé az emberek között, és meghatároznák, hogy milyen szabadságjogokat élvezhetnek."

A görög kormányfő igyekezett figyelembe venni az aggályokat, és azt mondta: Görögország nem fogja kötelezővé tenni védőoltást és az nem lesz a beutazás feltétele. Viszont hozzátette:

biztosítani kell a szabad utazás lehetőségét azoknak, akik megkapták a vakcinát.

A Politico portál megjegyezte, hogy egyes európai országokban kezd népszerűvé válni a vakcinaútlevél ötlete, azután, hogy félmillió ember halt meg Covid-19-ben a kontinensen és több száz millió embert sújtanak karanténkorlátozások az újabb járványhullámok miatt.

Észtország októberben írt alá egyezményt az Egészségügyi Világszervezettel egy az oltási adatok nemztközi megosztását lehetővé tévő digitális oltási igazolás kifejlesztéséről. Jüri Ratas észt kormányfő a héten felajánlotta a programban való lehetőséget Finnországnak.

A Politico megemlíti, hogy a magyar kormány mérlegeli, hogy a vakcinastátusz igazolására kötelezze az országba belépőket. Az új típusú koronavírus elleni védettséget egy telefonos alkalmazással lehet majd bizonyítani.

Izlandra közben tavaly december 10. óta tesztelés és karantén nélkül lehet belépni, ha az ember igazolni tudja, hogy átesett és felgyógyult a Covid-19 betegségből. Egy kormányszóvivő igyekezett hangsúlyozni, hogy "ez nem vakcinaútlevél".

Belgium is támogatja az EU-ban és a világon is elfogadott, "a Covid-19 védőoltás meglétét igazoló" dokumentum ötletét. Spanyolország egyfajta "fordított útlevelet" talált ki:

a vakcina beadását megtagadókat regisztrálnák,

és ezeket az adatokat osztanák meg európai partnerekkel. A madridi kormány ígérete szerint a személyazonosítást lehetővé tevő összes fontos adatot titkosítanák, és csak az az indok szerepelne a dokumentumban, amiért az illető megtagadta a nem kötelező vakcina beadását.

Izrael – amely világelső az oltási programban – már korábban bevezetett egy appot. Ennek birtokában a védőoltást kapott személyek kulturális és sporteseményeket látogathatnak, és nem kell karanténba vonulniuk, amikor külföldi útról térnek haza. Közben az ausztrál Qantas légitársaság közölte, hogy vakcinaigazolással enged csak fel gépeire utasokat, és hasonló kampányba kezdett a Ryanair.

Franciaország viszont – ahol különösen magas a vakcinaellenes érzelműek aránya – kizárta a vakcinaútlevél bevezetését, és hasonló ígéretet tett a brit kormány kabinetminisztere is.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×