eur:
394.39
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Fordulat látszik a turisztikai piacon

Elnyújtott előszezoni kedvezményekkel, akár ingyenes foglalással és költségmentes elállási lehetőséggel várják az utazási irodák a nyaralást tervezőket. A vakcina megjelenésével Nyugat-Európában felpörögtek a foglalások, drágulnak a szállások. Mindenki várja a vakcinaútlevél-szabályozást.

Az utazási irodák jó része visszafogottabban tervezett erre az évre, mert sok a bizonytalanság a nyaralószezonnal kapcsolatban, de – miként a Világgazdaság kérdésére adott válaszokból kiderült – a világ turisztikai piaca az utóbbi hónapokban bizakodóbbá vált. A Kartago Tours cégvezetője szerint sok iroda kivár.

Jól jöhet, hogy a június közepétől szep­tember közepéig tartó időszakra

már van remény a tömeges oltásra, s ezzel együtt a járvány érezhető csendesülésére.

Az IBUSZ némi finomhangolással a 2019. évi kapacitásait kötötte le a 2021-es szezonra, a döntően csoportos utakat értékesítő Fehérvár Travel a tavasztól folyamatosan emeli csoportjainak számát, az ősszel pedig már majdnem ugyanannyi utat indítana, mint más években szokott.

A külföldi utazási partnerek árai lényegében nem változtak a derékba tört 2020-as szezon előtti szintekhez képest, de – a Sun & Fun iroda tapasztalatai szerint – rugalmasan kezelnek minden kérést.

Tavaly ősszel, az előzetes kapaci­táslekötések idején még lehetett csemegézni az idei kínálatból, de ma már ez jóval nehezebb, hiszen

a pozitív hírek nyomán az európai küldő országok pánikszerű lekötésekbe kezdtek

– ismertette Komora Zoltán, az IBUSZ vezérigazgató-helyettese. A szálláskínálat rohamosan csökken a főbb európai üdülőterületeken, az árak pedig emelkednek. Előny, hogy a hazai irodák jó része előre, garanciálisan megvásárolt szállásokkal és charterjáratokkal dolgozik.

Ugyanakkor, míg a korábbi években ilyenkor már pörögtek az előfoglalások – a nyárra tervezett utak 10-20 százalékát már decemberben lekötötték –, az

idén tovább maradhatnak érvényben az előszezoni kedvező feltételek.

Ezért irodák nagy része most akár ingyen vagy névleges – 10-20 ezer forintos – díjért is engedi lekötni az utakat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×