eur:
393.19
usd:
367.31
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. április 30-án. Johnson kijelentette, hogy Nagy-Britannia túljutott az új típusú koronavírus okozta járvány tetőzésén.
Nyitókép: MTI/EPA/Londoni kormányfői rezidencia/Andrew Parsons

Veszélyben a tárgyalások, London törvénnyel írná felül az egyezményt

A brit kormány a brexit-egyezmény egy részének megkerülésére készül – adta hírül a brit sajtó. Boris Johnson kormányfő figyelmeztette az Európai Uniót: ha a felek október közepéig nem állapodnak meg a jövőbeli kereskedelemről, akkor „a maguk útját kell járniuk”.

A brit kormány egy olyan törvényt készít elő, amely felülírná London és Brüsszel brexit egyezményét, összeomlással fenyegetve az Európai Unióval egy potenciális kereskedelmi egyezményről szóló tárgyalásokat.

A hivatalos megbeszéléseket pont kedden újítják fel. A brit „belső piaci törvényjavaslatot” szerdán hozzák nyilvánosságra.

Ennek várható célja, hogy „megszüntesse a kilépési egyezmény ama passzusainak joghatályát”, amelyek az állami támogatásokra és az északír határon folytatott vámellenőrzésre vonatkoznak – írta három forrásra hivatkozva a Financial Times üzleti lap.

A terveket ismerő egyik személy szerint

a lépés „világosan és szándékosan aláásná” Boris Johnson tavaly októberi megállapodását, amit az ír-északír „kemény határ” elkerüléséről kötött Brüsszellel.

Michel Barnier, az unió főtárgyalója épp a múlt héten figyelmeztetett, hogy a kilépési egyezmény „precíz betartása” létfontosságú a kereskedelmi tárgyalások sikeréhez és kulcseleme a felek közötti bizalomnak.

Belengetik a bunkósbotot a britek, hátha Brüsszel így enged

„Egyfajta bunkósbotról van szó” – mondta a tervet ismerő egyik forrás. „A szövegben világosan benne lesz, hogy a brit kormány fenntartja magának a jogot, hogy saját gyakorlatot vezessen be ezekben a kérdésekben. Így szembeállítja a brit jogrendet a kilépési szerződésben vállalt kötelezettségekkel,

annak teljes tudatában, hogy ezzel megsérti a nemzetközi jogot”

– fogalmazott a forrás.

A brit belső piaci törvénytervezetet először júliusban szellőztették meg, célját akkor így határozták meg: elősegíteni a négy államalkotó nemzet közötti akadálytalan kereskedelmi forgalmat, azt követően, hogy Nagy-Britannia az év végén távozik az európai közös piacból és vámunióból.

Egyes pontjai azonban gyakorlatilag felülírják London és Brüsszel tavaly októberi, Észak-Írországra vonatkozó jegyzékét.

A felek azt akarták elkerülni, hogy az Ír-szigeten az Észak-Írországban és Írországban élő közösségeket elválasztó vámhatár jöjjön létre,

aminek nyomán kiújulhatna a szektás erőszak.

A kilépési egyezmény rendelkezik az állami segélyekről is, és az alku szerint a briteknek értesíteniük kell Brüsszelt, ha olyan dotációról hoznak döntést, amely kihat az északír piacra. Emellett az ottani cégeknek vámpapírokat kell kitölteniük, ha Nagy-Britannia más részeire küldenek árut.

Egy brit kormányszóvivő azt mondta:

felelős kormányként számba kell venniük alternatív megoldásokat.

Közben Boris Johnson miniszterelnök megpróbálta nyomás alá helyezni Brüsszelt: „ha nem lesz október 15-ig megállapodás az európai barátainkkal, akkor nem látom, hogyan lehetne köztünk szabadkereskedelmi egyezmény... ebben az esetben ezt el kéne fogadnunk és tovább kéne lépnünk” – mondta.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×