INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 18. péntek
Diána

brexit

szabadkereskedelmi egyezmény

nagy-britannia

európai unió

Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. április 30-án. Johnson kijelentette, hogy Nagy-Britannia túljutott az új típusú koronavírus okozta járvány tetőzésén.

Veszélyben a tárgyalások, London törvénnyel írná felül az egyezményt

A brit kormány a brexit-egyezmény egy részének megkerülésére készül – adta hírül a brit sajtó. Boris Johnson kormányfő figyelmeztette az Európai Uniót: ha a felek október közepéig nem állapodnak meg a jövőbeli kereskedelemről, akkor „a maguk útját kell járniuk”.

A brit kormány egy olyan törvényt készít elő, amely felülírná London és Brüsszel brexit egyezményét, összeomlással fenyegetve az Európai Unióval egy potenciális kereskedelmi egyezményről szóló tárgyalásokat.

A hivatalos megbeszéléseket pont kedden újítják fel. A brit „belső piaci törvényjavaslatot” szerdán hozzák nyilvánosságra.

Ennek várható célja, hogy „megszüntesse a kilépési egyezmény ama passzusainak joghatályát”, amelyek az állami támogatásokra és az északír határon folytatott vámellenőrzésre vonatkoznak – írta három forrásra hivatkozva a Financial Times üzleti lap.

A terveket ismerő egyik személy szerint

a lépés „világosan és szándékosan aláásná” Boris Johnson tavaly októberi megállapodását, amit az ír-északír „kemény határ” elkerüléséről kötött Brüsszellel.

Michel Barnier, az unió főtárgyalója épp a múlt héten figyelmeztetett, hogy a kilépési egyezmény „precíz betartása” létfontosságú a kereskedelmi tárgyalások sikeréhez és kulcseleme a felek közötti bizalomnak.

Belengetik a bunkósbotot a britek, hátha Brüsszel így enged

„Egyfajta bunkósbotról van szó” – mondta a tervet ismerő egyik forrás. „A szövegben világosan benne lesz, hogy a brit kormány fenntartja magának a jogot, hogy saját gyakorlatot vezessen be ezekben a kérdésekben. Így szembeállítja a brit jogrendet a kilépési szerződésben vállalt kötelezettségekkel,

annak teljes tudatában, hogy ezzel megsérti a nemzetközi jogot”

– fogalmazott a forrás.

A brit belső piaci törvénytervezetet először júliusban szellőztették meg, célját akkor így határozták meg: elősegíteni a négy államalkotó nemzet közötti akadálytalan kereskedelmi forgalmat, azt követően, hogy Nagy-Britannia az év végén távozik az európai közös piacból és vámunióból.

Egyes pontjai azonban gyakorlatilag felülírják London és Brüsszel tavaly októberi, Észak-Írországra vonatkozó jegyzékét.

A felek azt akarták elkerülni, hogy az Ír-szigeten az Észak-Írországban és Írországban élő közösségeket elválasztó vámhatár jöjjön létre,

aminek nyomán kiújulhatna a szektás erőszak.

A kilépési egyezmény rendelkezik az állami segélyekről is, és az alku szerint a briteknek értesíteniük kell Brüsszelt, ha olyan dotációról hoznak döntést, amely kihat az északír piacra. Emellett az ottani cégeknek vámpapírokat kell kitölteniük, ha Nagy-Britannia más részeire küldenek árut.

Egy brit kormányszóvivő azt mondta:

felelős kormányként számba kell venniük alternatív megoldásokat.

Közben Boris Johnson miniszterelnök megpróbálta nyomás alá helyezni Brüsszelt: „ha nem lesz október 15-ig megállapodás az európai barátainkkal, akkor nem látom, hogyan lehetne köztünk szabadkereskedelmi egyezmény... ebben az esetben ezt el kéne fogadnunk és tovább kéne lépnünk” – mondta.

Nyitókép: MTI/EPA/Londoni kormányfői rezidencia/Andrew Parsons
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018