INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

szlovákia

koronavírus

második hullám

fertőzés

járvány

Pozsony, 2019. november 10.A pozsonyi vár és a Szent Márton-dóm (j) 2019. november 10-én.

Szlovákia bejelentette: itt a második hullám

Szerda reggelre 75-tel, 2690-re nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában. A napi újonnan nyilvántartásba vett fertőzöttek száma április vége óta nem volt ilyen magas északi szomszédunknál. Marek Krajčí egészségügyi miniszter a kormány járványügyi bizottságának ülése után kijelentette: Szlovákiát elérte a járvány második hulláma.

„Bár ellenőrzés alatt tartjuk, mégis romlik a járványügyi helyzet Szlovákiában” – jelentette ki Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter. „Nemcsak belföldön, hanem a környező országokban is fokozatosan növekszik a fertőzöttek száma” – mondta Krajčí.

Hozzátette: a számok alapján Szlovákiában egyelőre nem jellemezhető súlyosként a helyzet, és ellenőrzés alatt is lehet tartani, a szomszédos országokban azonban kicsivel összetettebbek a körülmények. Ennek ellenére

több Szlovákiával szomszédos ország – köztük Magyarország is – a kevésbé rizikós régiók listáján marad.

Krajčí ugyanakkor jelezte, összeül a szakértői bizottság, hogy megvizsgálják a környező országokban fennálló helyzetet.

„Nem javaslom, főként most, augusztus utolsó heteiben a külföldre utazást, mivel nyakunkon a második hullám, így a helyzet várhatóan romlani fog” – szögezte le a tárcavezető, aki szerint a szülőknek a tanév kezdete előtt

becsületbeli nyilatkozatot

kellene tenniük arról, hogy a gyerekük az azt megelőző 14 napban nem járt külföldön vagy nem volt nemzetközi táborban.

Az ülésen a bizottság jóváhagyta az ország új járványügyi tervét. A szakértők először július végén egyeztettek, de elsőre több okból is elhalasztották a terv elfogadását. A tárcavezető elmagyarázta: a terv meghatározza, hogyan kell eljárni nemcsak az új típusú koronavírus-járvány, hanem más légúti megbetegedések esetén is.

Kedden 3131 tesztet végeztek el Szlovákiában, a járvány belföldi megjelenése óta vizsgált minták száma így meghaladja a 284 ezret. További 10-zel 1884-re emelkedett a gyógyultak száma, az elhunytak száma továbbra is 31. Jelenleg 775 aktív fertőzöttet tartanak nyilván az országban. A kórházban ápolt fertőzöttek közül két személy igényel intenzív ellátást, ketten pedig mesterséges lélegeztetésre szorulnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

Elérte Szlovákiát a koronavírus-járvány második hulláma
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018