eur:
390.62
usd:
366.14
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Koronavírus - Szlovákia visszafordul a lazítás útján

Korábbi szigorító intézkedések lépnek újra érvénybe. Az ország emellett nem kér az orosz vakcinából - három szakmai oka is van rá.

Északi szomszédunknál lassan már kezdték elfelejteni a járványellenes óvintézkedéseket, a növekvő számok azonban arra sarkallták a döntéshozókat, hogy néhány korlátozást ismét bevezessenek a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében.

A két hét múlva esedékes iskolakezdéstől számítva két hétig kötelező lesz a szájmaszk viselése a felső tagozatos diákok és a középiskolások számára a tantermekben. A többi diáknak csak a közösen használt helyiségekben kell maszkot viselniük – tudatta a szlovák kormány járványügyi kérdésekben illetékes szakértői tanácsa.

A szülőknek egyúttal becsületbeli nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy a gyermekük augusztus 17-e után nem tartózkodott külföldön, illetve belföldön megrendezett nemzetközi táborban vagy egyéb tömegrendezvényen.

A járványügyi tanács nem javasolja a tömegrendezvények megtartását sem. Szeptembertől októberig

megtiltanák az 1000 fő feletti rendezvényeket, beleértve a sporteseményeket is.

A korlát beltéri rendezvényeknél 500 fős.

Szeptember 1-jétől október 1-jéig tilos lesz minden beltéri tömegrendezvény este tizenegy óra után, kivéve az esküvőket. A felére csökkentik továbbá a fürdők és az aquaparkok kapacitását.

A szakértői tanács szeptember 1-jéig nem fogja felülvizsgálni a kevésbé kockázatos országok listáját, de azt ajánlja a szlovák állampolgároknak, hogy ne utazzanak külföldre, különösen, ha kiskorú gyerekeik vannak.

A kevésbé kockázatos országok és régiók listáját szeptembertől kéthetente frissítik.

Az óvintézkedések részleges visszaállítását azért tartják szükségesnek a szakemberek, mert az elmúlt napok számai egyre több fertőzöttről tanúskodnak. Csak az elmúlt három napot nézve: csütörtökön 62, szerdán 49, kedden pedig 75 új koronavírusos beteget regisztráltak az országban. A fővárosi kórházak jelezték, hogy felkészültek a járvány második hullámára. Elegendő védőfelszerelés és orvosi eszköz van az egészségügyi intézményekben.

Eva Kliská, a pozsonyi egyetemi kórház szóvivője elmondta, 120 kórházi ágyat tudnak elkülöníteni azonnal a kórház infektológiai osztályán, másik 12-t pedig a tüdőosztályon.

Szlovákia egyelőre

nem érdeklődik az orosz fejlesztésű koronavírus-vakcina iránt,

ehelyett az Európai Bizottsággal tárgyal a védőoltásról. Pavol Jarčuška, a Szlovák Járványügyi Társaság elnöke szerint a Sputnik V névre keresztelt védőoltás nem felel meg bizonyos kritériumoknak.

„Ahhoz, hogy mi igényeljük a vakcinát, vagy feltételes engedélyezésének kell lennie, vagy regisztrációjának az Európai Gyógyszer Ügynökségnél, vagy teljes regisztrációjának. Illetve befejezettnek kell lennie a klinikai tesztelés harmadik fázisának” – magyarázta Jarčuška, majd hozzátette, ez a vakcina a felsorolt kritériumok közül egyet sem teljesít.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×