eur:
394.96
usd:
371.49
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: pixabay

WHO-figyelmeztetés: egy nagy hullám lesz

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Covid-19 pandémia “egy nagy hullám”, és nem szezonális járvány. A szervezet ismét figyelmeztette az északi félteke országait, hogy “ne kényelmesedjenek el”, mert a járvány nem az influenza receptjét követi.

Kínosan ügyelnek az Egészségügyi Világszervezet illetékesei, hogy ne „hullámokként” emlegessék a világ egyes helyein megerősödő Covid-19 járványt. Az ok: ezzel azt sugallnák, hogy a fertőzések megugrását nem tudja kontrollálni az ember.

Holott, a szervezet üzenete az, hogy

összehangolt akcióval le lehet fékezni a járvány terjedését.

Kedden erre utalt a WHO szakértője, Margaret Harris, aki a 2014-es Ebola-járvány kezelésében szerzett tapasztalatokat.

Nem szezonális a vírus, továbbra is kerülni kell a tömeget

Harris egy genfi virtuális sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

„az első hullámban vagyunk. Ez egy nagy hullám lesz. Kicsit ingadozik majd. Le kell szorítanunk, hogy csak bokáig érjen”.

Harris az Egyesült Államokban megnövekedett fertőzésekre utalva éberségre intett, és óvott a tömegrendezvények megtartásától és látogatásától.

„Az emberek még mindig évszakokban gondolkoznak.

Fel kell fognunk, hogy ez egy új vírus és másként viselkedik. Baj van a nyárral. Ez a vírus minden időjárást szeret”

– fejtegette.

Komplikálja-e a helyzetet a szezonális influenza?

A WHO-illetékes megemlítette: aggodalommal figyelik, hogy a Covid-19 járvánnyal párhuzamosan futnak majd a déli féltekén – az ottani tél idején - a szokásos szezonális influenza megbetegedések. Az Egészségügyi Világszervezet szoros figyelemmel követi a helyzet alakulását.

Laboratóriumi minták egyelőre nem utalnak sok influenzás esetre, ami arra enged következtetni, hogy a szokásosnál később kezdődik a hullám.

„Amikor növekszik a légúti megbetegedések száma, miközben már amúgy is nagyon nagyszámú légúti megbetegedéssel küzdünk, akkor az még nagyobb nyomás alá helyezi az egészségügyi ellátószolgálatot” – mondta Harris, aki arra sürgette az embereket, hogy oltassák be magukat az influenza ellen.

Fél éve élünk együtt a koronavírussal

A WHO főnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz egy nappal korábban arról beszélt, hogy a pandémia egyre gyorsabban terjed, és

az elmúlt hat hét során megduplázódott a globális esetek száma.

Egyre nagyobb az aggodalom, hogy további európai országok jelentenek be majd korlátozásokat. Németországban, Franciaországban és Belgiumban kijárási tilalmakat és távolságtartási intézkedéseket vezettek be.

Csütörtökön lesz féléve, hogy a WHO pandémiának minősítette a később Covid-19 néven elhíresült betegség okozta járványt. Azóta több, mint 16 és félmillió megbetegedést regisztráltak világszerte és 663 ezren haltak meg. Közel tízmillió ember gyógyult fel a betegségből a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×