eur:
393.87
usd:
368.5
bux:
66309.86
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: hackread.com

Feltörték a bűnözők titkosított telefonkódját, óriási banda bukott

Korábban magukat „érinthetetlennek” tartó bűnözők százait tartóztatta le a brit rendőrség. A hatóságok nemcsak kábítószer-terjesztőket kapcsoltak le, hanem bérgyilkosságokat is megakadályoztak, amikor feltörték a bűnözők biztonságosnak hitt telefonkódjait.

A Brit Bűnüldöző Hatóság szerint a nyomozók munkájának eredményeként 60 millió eurónyi készpénzt, másfél tonna kokaint, két tonna más kábítószert és 80 fegyvert, köztük géppisztolyokat foglaltak le egy masszív rajtaütésben. Az akcióban 55 luxusautót elkoboztak.

Ez volt az eredménye a Venetic Hadművelet néven ismert nyomozásnak, amelyben európai bűnüldöző szervek is közreműkdötek. Áprilisban vett új lendületet az akció, amikor francia és holland szakemberek sikeresen feltörték az EncroChat mobiltelefonhálózat ama kódjait, amelyet a bűnszövetkezet tagjai világszerte használnak.

A szupertitkos és exkluzív telefonszolgáltatás használatához egy darabonként 1800 eurós telefonra van szükség. Ezeket a telefonokat a magánéletüket védő hírességet és tényfeltáró újságírók is használják – jegyzi meg a Sky News. Világszerte 60 ezer EncroChat-felhasználót tartanak számon, közülük 10 ezer brit lakos. A bűnözők pedig ezen a hálózaton osztották meg az árult kábítószer és fegyverek képeit, és olyan időzítőket is használtak, amelyek automatikusan törölték az adatokat.

Az Európa-szerte letartóztatott 746 ember közül 132-t a londoni rendőrség különleges egysége vett őrizetbe, rács mögé kerül a brit alvilág néhány „ikonikus” figurája is.

Cressida Dick londoni főkapitány örömtelinek nevezte a hírt. „Évek óta tudunk néhány bűnszövetkezetben ténykedő bűnözőről, de soha nem tudtuk őket súlyos cselekmények miatt bíróság elé állítani. Azt is tudtuk, hogy titkosított eszközökkel kommunikáltak, amikről azt hittük, hogy feltörhetetlenek.”

A rendőrfőnök szerint a bűnözők érinthetetlennek tartották magukat és nem aggódtak attól, hogy lebuknak.

A titkos szolgáltatásba beférkőzve a rendőrök három hónapig figyelték a kommunikációt, és a fellépés során több, a rivális bandák által megrendelt bérgyilkosságot is meghiúsítottak. Mivel az európai bűnügyi hatóság, az Europol megszerezte a telefonok titkos kódjait és elolvasta az üzeneteket, a bűnözők nem tudtak élni azzal a lehetőséggel, hogy a távolból blokkolják és töröljék a készülékeket.

A törlésre maga az EncroChat szólította fel felhasználóit, amikor azt állította, hogy az Europol beférkőzött a rendszerbe úgy, hogy egy vírussal megfertőzte a készülékeket. Üzenetet is küldött a felhasználóknak, majd azonnal megszüntette a hozzáférést a telefonjaikhoz. A különböző rendőri erők valójában már tavaly elkezdtek lecsapni az exkluzív hálózatot használó bűnözőkre, és az elkobzott telefonjaik elemzésével dolgozták ki azt a vírust, amellyel végül bejutottak a rendszerbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×