eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Tüntetők tiltakoznak a helyi törvényhozás épülete előtt egy agyonlőtt fekete férfi halála miatt az egyesült államokbeli Atlantában 2020. június 13-án. Előző nap a rendőrséget a Wendys gyorsétteremhez riasztották amiatt, hogy egy kocsijában alvó férfi feltartja a sort az étterem autósokat kiszolgáló oldalán. A helyszínre kivonult rendőrök megszondáztatták a 27 éves Rayshard Brookst, akit őrizetbe akartak venni, de a földre tepert férfi kicsavarta egyikük kezéből a sokkolót, és azt a rendőr felé fordította. A férfit menekülés közben lőtték le.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Újabb afroamerikai áldozat, lemondott egy rendőrkapitány

Újabb, rendőri fellépés idején történt haláleset tüzeli a faji diszkrimináció ellen tiltakozók dühét az Egyesült Államokban. Lemondott Atlanta város rendőrségének vezetője, miután egy tiszt agyonlőtt egy letartóztatásnak ellenszegülő afroamerikai férfit.

Egy rendőrt elbocsájtottak, egyet felfüggesztettek, főnökük, az amerikai Georgia szövetségi állam fővárosa, Atlanta kapitánya pedig lemondott egy újabb, nagy port felvert haláleset miatt.

A rendőri erőszak és a mögötte rendszerszintű rasszizmust látó tüntetők haragját ezúttal egy színes bőrű férfi lelövése váltotta ki, miközben a letartóztatás során megölt George Floyd halála miatt nemcsak az Egyesült Államokban, de világszerte is tömegek tüntetnek a rendőri erőszak és a rasszizmus ellen.

Az újabb incidens tovább szította a haragot

A tiltakozók felgyújtották azt a gyorséttermet, ahol eldördültek a végzetes lövések. Az előzmény az volt, hogy pénteken két rendőrt küldtek Atlanta egyik Wendy’s étterméhez, mivel a sorban várakozó kocsik közül az egyikben elaludt a sofőr és akadályozta a forgalmat.

A rendőrök testre szerelt kamerája felvette, ahogy igazoltatják és 40 percen át látszólag kedélyesen és udvariasan beszélgetnek a 27 éves Rayshard Brooks-szal, miközben ellenőrzik, hogy ittasan vezetett-e. Többször megkérdezik, honnan jött, miért tartózkodik a környéken, tudja-e, hogy elaludt a kocsiban.

Brooks azt mondja, megérti, hogy csak a munkájukat végzik. Arra is felszólítják, hogy sétáljon egyenes vonalban a parkolóban, majd megszondáztatják.

Amikor a pozitív teszt miatt meg akarják bilincselni, Brooks ellenáll, elveszi az egyik rendőr tézerpisztolyát és rá is lő a fájdalmas elektrosokkot okozó - de halált nem okozó - eszközzel, majd megpróbál elszaladni.

Az egyik rendőr ekkor pisztolyt rántott és háromszor rálőtt a férfira. A sebesült Brooks később a kórházban meghalt.

A gyanúsított lelövése után gyorsan lépett a rendőrség

A múlt héten eltemetett George Floyd halálát övező feszült politikai hangulatban – amikor a tüntetéseken gyakori szlogen a rendőrség finanszírozásának megvonása, sőt egyesek a rendőri erők feloszlatását követelik – az újabb ügy miatt gyorsan lépett az atlantai rendőrség.

Annál is inkább, mert Keisha Lance Bottoms, a város színes bőrű polgármestere kiemelte: a menekülő Brooksot kétszer hátba lőtték, tehát nem jelentett fenyegetést és aránytalan volt a fellépés vele szemben.

„Különbség van aközött, amit megtehet és amit meg kell tennie a rendőrnek”

– mondta a polgármester.

Ezt követően Erika Shields, Atlanta fehér bőrű helyi rendőrkapitánya lemondott, a lövéseket leadó, szintén fehér rendőrt, Garret Rolfe-ot elbocsájtották, vádat is emelhetnek ellene.

A CNN megjegyezte, hogy az igazságügyi boncolás emberölést állapított meg a halál okaként.

A helyi ügyész szerint akár gyilkosság is lehet a rendőr ellen a vád.

Ki kell deríteni, hogy életveszély vagy sebesülés veszélye állt-e fenn „vagy csak azért lőtt rendőr, hogy megállítsa a gyanúsítottat, vagy más oka volt erre”.

Paul Howard hozzátette: ha nem azért lőtt, hogy megmentse a másik rendőr vagy mások életét, vagy óvja testi épségüket, akkor a fegyverhasználatnak nem volt törvényes alapja.

"Annyi zajt csapni, hogy vizsgálat induljon"

A lelőtt férfi, Rayshard Brooks három saját és egy fogadott gyermek apja volt. A család ügyvédei szerint ha empatikusabb lett volna a rendőr és kevésbé félt volna, akkor nem történik meg a tragédia.

A rendőri intézkedés szinte azonnali reakciót váltott ki a rendszerszintűnek tartott amerikai rasszizmus elleni tiltakozók részéről. A helyszínt, egy Wendy’s gyorséttermet még szombaton felgyújtották. A felvonulók lezártak egy autópályaszakaszt is.

„Annyi zajt akarok csapni, hogy vizsgálatot indítsanak” – mondta az egyik tüntető. A kiújult zavargások nyomán legkevesebb 36 embert letartóztattak.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×