eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Black lives matter (Fekete életek számítanak) mozgalom által szervezett tüntetés résztvevői tiltakoznak Kim Reynolds iowai kormányzó irodája előtt Des Moinesben 2020. június 15-én. Világszerte számos városban tüntettek az utóbbi napokban a rendőri brutalitás és a faji megkülönböztetés ellen. A tiltakozásokat George Floyd afroamerikai férfi halála váltotta ki, aki egy rendőri túlkapás következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban.
Nyitókép: MTI/AP/Charlie Neibergall

Trump-rendelet és komoly átalakítás jön a súlyos amerikai tüntetések nyomán

A legtöbb amerikai városban naponta vannak faji egyenjogúságot követelő tüntetések azóta, hogy május 25-én Minneapolisban egy fehér bőrű rendőr az afroamerikai George Floyd halálát okozta intézkedés közben.

Újabb szervezeti intézkedéseket hoztak hétfőn amerikai rendőri testületeknél: New Yorkban feloszlatják a civilruhásokból álló bűnügyi csoportot, az atlantai polgármester pedig olyan reformot vezet be a fekete bőrű Rayshard Brooks minapi lelövése után, miszerint a rendőröknek csak arányos erőszakot szabad alkalmazniuk, és a feszültség csökkentésére kell koncentrálniuk. Donald Trump elnök kedden rendeletet ad ki a rendfenntartásról arra reagálva, hogy óriási tüntetéshullám alakult ki az Egyesült Államokban George Floyd halála és általában a rendőri erőszak, faji megkülönböztetés miatt.

A New York-i rendőrség 600 fős, széles körben agresszívnak tartott, sok lakossági panaszt kiváltó, civilruhás bűnügyi csoportjának tagjait más osztályokra vezénylik át, és megpróbálják úgy átalakítani a New York-iak rendőrségről alkotott képét, hogy bűnmegelőző szövetségesüket lássák a testületben - jelentette be Dermot Shea rendőrfelügyelő hétfői sajtótájékoztatóján. Azt ígérte, hogy a változtatásokat a rendfenntartási szemléletben azonnal érezni fogják a lakosok mind az öt ügyészségi kerületben.

Patrick Lynch, a New York-i rendőrszakszervezet elnöke azonban nemtetszését fejezte ki az intézkedéssel kapcsolatban, azt mondta, a város vezetői csak később fognak rádöbbenni annak következményeire.

Mint a legtöbb amerikai városban New Yorkban is naponta vannak faji egyenjogúságot követelő tüntetések azóta, hogy május 25-én Minneapolisban egy fehér bőrű rendőr az afroamerikai George Floyd halálát okozta intézkedés közben. Andrew Cuomo New York állam kormányzója már a korábbi napokban is kezdeményezett több olyan helyi törvényt, amelyek célja a rendőrség modernizálása.

Keisha Lance Bottoms, a georgiai főváros, Atlanta polgármestere rendeleteket adott ki hétfőn a rendőrség módszereinek megváltoztatásáról. Eszerint az erő alkalmazásának arányosnak és ésszerűnek kell lennie, és a rendőröknek meg kell tanulniuk, hogy elsősorban a feszültségcsökkentésre törekedjenek a gyanúsítottakkal való konfrontáció közben. Miután a városban egy fehér bőrű rendőr pénteken lelőtte a 27 éves, afroamerikai Rayshard Brookst, vasárnap lemondott a város rendőrkapitánya, majd hétfőn elbocsátották a gyilkos rendőrt.

Trump elnök bejelentette hétfőn, hogy rendeletet ad ki kedden a rendfenntartásról, de egyelőre keveset lehet tudni arról, hogy ebben milyen intézkedések várhatók. Igazságos és biztonságos joguralmat akar teremteni az országban - mondta az elnök. Hozzátette, hogy meggyőződése szerint a rendfenntartók zöme nagyszerű ember.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×