eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Tüntetők és a média képviselői állnak Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai főtanácsadójának londoni otthona előtt 2020. május 25-én. A befolyásos miniszterelnöki tanácsadó márciusban megszegte a karanténintézkedéseket, ami régen nem tapasztalt belpolitikai botránnyá szélesedett, és Cummings lemondását az ellenzék mellett a kormányzó Konzervatív Párt több prominens képviselője is követeli. A felirat jelentése: Az elitre más szabályok vonatkoznak.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

"Csak a szemét tesztelte" Boris Johnson karanténszabályokat megszegő stratégája

Még küzd a posztjáért a karantént sértő nagy hatalmú miniszterelnöki tanácsadó, de egy államtitkár már lemondott a dagadó botrány miatt. A brexit atyjának is tartott Dominic Cummings 400 kilométert autózott, és sajátos magyarázattal állt ki a nyilvánosság elé.

Ő volt a brexitkampányt sikerre vivő kíméletlen géniusz, akit emlékezetes módon formált meg a sztárszínész, Benedict Cumberbatch a Brexit: Háborúban mindent szabad című filmben. És ő volt, aki miután Boris Johnson miniszterelnök megtette vezető tanácsadójának, vitatható módon, rendőrök útján szabadult meg az apparátus egy tagjától.

Dominic Cummings viszont most ziccert adott ellenségeinek, mert rajtakapták, hogy a koronavírus-járvány miatti karantént megsértve Észak-Angliába utazott. Akkora volt a nyomás rajta, hogy hétfőn szokatlan módon kiállt a nyilvánosság elé, hogy elmagyarázza: miért autózott 400 kilométert szülei farmjára. Az indok: másképp nem tudta megoldani, hogy vigyázzanak a fiára, és

a karanténintézkedéseket különleges esetekben különben sem kell betartani.

„Nem, nem ajánlottam fel a lemondásomat, és nem is mérlegeltem azt” – mondta Cummings a szokatlan sajtótájékoztatón, amit a brit miniszterelnöki rezidencia rózsakertjében tartott, és amelyet a televízió is élőben közvetített. Az exkluzív helyszín jól jelképezi, mennyire fontos a tanácsos a kormányfőnek.

Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai főtanácsadója nyilatkozik a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. kertjében. Fotó: MTI/AP/PA Pool/Jonathan Brady
Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai főtanácsadója nyilatkozik a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. kertjében. Fotó: MTI/AP/PA Pool/Jonathan Brady

Cummings egy órán keresztül válaszolt a kérdésekre. Az észak-angliai út magyarázata az volt, hogy felesége betegsége miatt attól tartott, ha ő is elkapja a vírust, akkor nem tudnak majd vigyázni a fiukra, és rokonaik távoli otthonában akarták megoldani a gyerekfelügyeletet.

Elismerte, hogy apja észak-angliai farmjáráról elvitte a feleségét és fiát egy 50 kilométerrel távolabbi kastélyhoz. Ez egy „tesztút” volt – mivel addigra ő is elkapta a Covid-19-et, ami „kihatott a látására” és tudni akarta, hogy később haza tud-e majd vezetni Londonba.

Boris Johnson miniszterelnök kiállt vezető stratégája mellett, de olyan benyomást keltett, mintha erősen magyarázkodna és hárítana. Például

nem tudta megmondani: ha olyan fontos a tanácsadója, miért nem küldtek érte autót.

„Sajnálom a zavarodottságot és a fájdalmat, amit az emberek éreznek. Nem gondolom, hogy a miniszterelnöki hivatalban bárki is aláásta volna az üzeneteinket” – védekezett, miközben a bírálók szerint az ügy azt jelzi, hogy a hatalom birtokosaira más szabályok vonatkoznak, mint az átlagemberekre. Cummingst hevesen bírálták saját, konzervatív párt és az anglikán egyház képviselői, de rendőrök és tudósok is.

A tanácsadó melletti kiállással „Boris Johnson a kukába dobta az összes tanácsunkat arról, hogyan érjük el, hogy az emberek bízzanak és betartsák a Covid-19 megfékezéséhez szükséges intézkedéseket” – idézte a Reuters Stephen Reicher magatartáskutatót, a kormány egyik tudományos tanácsadóját.

A Cummings-ügy miatt közben lemondott a brit kormány skót ügyek minisztériumának egyik államtitkára. Douglas Ross azt mondta: a főtanácsadó olyan döntést hozhatott, ami mások számára nem volt lehetséges.

„Az én választókörzetemben vannak, akik nem tudtak elbúcsúzni a beteg szeretteiktől, mert követték a kormány előírásait. Nem mondhatom nekik, hogy ők rosszul cselekedtek, míg a vezető kormánytanácsadó helyesen lépett fel” – indokolta döntését.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×