eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőmaszkot viselő férfi halad el egy falfestmény előtt a brazíliai Sao Paulo egyik metróállomása közelében 2020. május 4-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében ettől a naptól kötelező maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön a városban.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra

Hatalmas összeget mozdítottak meg a koronavírus elleni vakcina kutatására

A világ több mint 40 országa összesen mintegy 8 milliárd dollárt meghaladó összeget ajánlott fel a koronavírusvakcina-kutatás támogatására. A felajánlási konferencia házigazdája az Európai Unió volt.

„Példátlan nemzetközi összefogást indít el” - így jellemezte Ursula von der Leyen, a Brüsszeli Bizottság vezetője, az EU által tartott Covid-19 vakcina donorkonferenciát.

Az eseményen több mint 30 ország, jótékonysági szervezetek – például a Bill és Melinda Gates alapítvány –, kutatóintézetek és az ENSZ tettek felajánlásokat. „Megcsináltuk, olyankor, amikor a szokásosnál távolabb ülünk egymástól, a világ megmutatta, hogy minden korábbinál jobban összetart. Mindössze néhány óra alatt 7,4 milliárd eurót ígértünk be” – magyarázta a láthatóan jókedvű von der Leyen.

Adakozott Európa, Japán és a szaúdiak, Amerika csak a távolból figyelt

És hogy ki mennyit ad a közös célra? Az EU 1 milliárd eurót ajánlott fel, Japán ehhez közelítő összeget, 800 ezer dollárt, míg Németország 525 ezer eurót, valamint Franciaország és Szaúd-Arábia is ehhez hasonló támogatást ígért be. Norvégia azt mondta, hogy követi az EU-t és 1 milliárd eurónyi pénzzel támogatja a Covid-19 ellenszer utáni kutatást.

Nagy-Britannia egy olyan kommünikével készült a rendezvényre, amely teljesen elhallgatta, hogy az Európai Unió volt az online donorkonferencia főszervezője.

London szerint Boris Johnson kormányfő volt a „társ-házigazda” (valójában egy volt a kilencből), és a szöveg szerint a szigetország áldozta eddig a legtöbb pénzt a világon a Covid-19 vakcina kidolgozására. Bár a britek is jelentős összeget, 440 millió eurót ajánlottak fel, az online konferencián világossá vált, hogy mások még ennél is többet.

Adakoztak celebek is: Madonna, a popsztár 1 millió eurót utal át a vakcina kutatásra.

Nem vett részt a rendezvényen az Egyesült Államok és Oroszország. Kína pedig csak nagyköveti szinten képviseltette magát.

A begyűlt mintegy 8 milliárdból 4,5 megy vakcinafejlesztésre, 2 milliárd betegség kezelését célzó gyógyszerek kutatására és 1,6 milliárd euro a Covid-19 tesztek legyártására.

Conte olasz miniszterelnök, Merkel német kancellár és Macron francia elnök is csatlakozott, és a hétvégén közös levelet írt több lapba. Ebben úgy fogalmaztak: „ha tényleg kidolgozunk egy olyan vakcinát, amelyet a világ állít elő az egész világnak, az hatalmas jótett lesz az egész globális közösségnek”.

Az európai vezetők emellett támogatásukról biztosították az Egészségügyi Világszervezetet, amelyet élesen bírált az Egyesült Államok a pandémia kezelése miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×