eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőmaszkos járókelő papírjait ellenőrzi biztonságos távolságról egy szintén védőmaszkos rendőrnő Párizsban a koronavírus-járvány idején, 2020. április 6-án. A járvány miatt a francia kormány meghosszabbította a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat az országban.
Nyitókép: Védőmaszkos járókelő papírjait ellenőrzi biztonságos távolságról egy szintén védőmaszkos rendőrnő Párizsban a koronavírus-járvány idején. MTI/AP/Michel Euler

Gazdasági katasztrófától tartanak a franciák

Várhatóan május 11-étől elkezdik fokozatosan feloldani a korlátozó intézkedéseket Franciaországban, ám előreláthatólag nem az egész államban egyformán.

Május 7-én fog végleg kiderülni, hogy lesz-e feloldás vagy sem - jelentette S. Ráduly János, az InfoRádió franciaországi tudósítója. Amint azt korábban az Infostart is megírta, elsősorban a gazdasági katasztrófa megelőzése a cél a parlamentben bemutatott lazításokkal.

A francia miniszterelnök azt mondta, hogy mindenképp lépni kell, mert másképp a francia gazdaság összeomolhat.

A franciák azt tervezik, hogy az egyes megyéket a fertőzöttség szintje alapján osztályozva piros és zöld zónákra osztva indítják újra az életet a korlátozások járványvédelmi intézkedések melletti eltérő ütemű feloldásával.

Úgynevezett egészségügyi kártyákat fognak készíteni, ez már e hét csütörtöktől érvényes lesz.

Borítékolható, hogy a kelet-franciaországi régiók és a Párizs környéki megyék a szigorúbb intézkedéseket alkalmazó piros zónába esnek majd, míg az ország nyugati fele alig érintett.

Ez azt is jelenti, hogy a helyi, megyei és települési vezetők nagyobb szerepet kapnak majd, döntéseket hozhatnak majd például a tömegközlekedés, vagy akár az iskolák újraindításával kapcsolatban. Az iskoláknál is fokozatos lesz lazítás: a jelenlegi tervek szerint először a legkisebbek - az óvodások és az elemisták - fognak visszatérni az intézményekbe, de legfeljebb 10 fős csoportokba. Az oktatóknak pedig valószínűleg szájmaszkot kell majd viselniük. Elvileg május 11-től térhetnek vissza az iskolákból, attól függően, hogy melyik településen milyen lazítási intézkedéseket hoznak.

A tanár-szakszervezetek nem értenek egyet azzal, hogy már május 11-én újranyissanak az iskolák, de most főleg a gazdaság beindításáról van szó, és az iskolák ebben a felállásban inkább gyermekmegőrző helyeknek számítanak, a fő cél az, hogy a szülők vissza tudjanak menni dolgozni. Igaz, a szülők maguk dönthetik el, hogy elküldik-e a gyereket az iskolába vagy otthon tartják. Ebből a szempontból eléggé rugalmas lesz a rendszer.

A lakosság nagyon várja, hogy a bezártságnak vége legyen, mert mindenki látja, hogy itt gazdasági katasztrófa vár az országra.

A szakszervezetek főleg a tömegközlekedésről nyilatkoznak, hogy mennyire kivitelezhető a járványvédelmi előírások - a szájmaszk viselése és a távolságtartás - betartása. Utóbbi kifejezetten kérdéses, hogy sikerülhet-e. Párizsban már most sem lehetséges ez a metróban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×