eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Védőruhát viselő egészségügyi dolgozó vizsgálati mintát vesznek egy lakótól a portugáliai Santa Maria da Feira egyik idősek otthonában 2020. április 17-én, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/EPA-LUSA/José Coelho

Megkezdődött a tömeges tesztelés a szlovákiai szociális otthonokban

Összesen mintegy 80 ezer embert fognak letesztelni. Közel egy hete csökkenő tendenciát mutat északi szomszédunknál a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma, a kórból újonnan kigyógyultak száma pedig péntek óta minden nap meghaladta az új fertőzöttekét.

Szlovákia az első országok egyike, amely elkezdte a szociális otthonokban élő idős emberek és az őket ápoló személyzet országos tesztelését. Zuzana Čaputová államfő szerint továbbra is kiemelt figyelmet kell szentelni a szociális intézeteknek, és emelni kell a szolgáltatások színvonalát.

A köztársasági elnök örömét fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt napokban jelentősen csökkent a pozitív eredménnyel végződő tesztek száma. Szombaton hat, vasárnap kettő, hétfőn három új fertőzöttet diagnosztizáltak Szlovákiában. Összességében ez azt jelenti, hogy

az utóbbi három nap alatt elvégzett 9777 koronavírus-teszt közül mindössze 11 lett pozitív.

Míg az új koronavírus frissen azonosított fertőzötteinek napi átlaga két héttel ezelőtt ötven körül volt, a múlt héten a napi átlag ennek kevesebb mint felére csökkent.

Milan Krajniak, Szlovákia munka-, szociális- és családügyi minisztere az államfővel való egyeztetése alkalmával megerősítette, hogy

az idősotthonok minden bentlakója és alkalmazottja átesik majd a szűrővizsgálaton.

A teszteléseket Pozsonyban és Turócszentmártonban kezdték. Az Állami Tartalékalap százezer tesztet bocsátott rendelkezésre. Első fázisban gyorsteszteket fognak használni. Amennyiben valaki 50 százalékban pozitív lesz, PCR-tesztnek is alávetik az illetőt, valamint az adott intézet összes alkalmazottját és kliensét.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása Szlovákiában már a múlt héten elkezdődött, első lépésben a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg szerdán. Ugyanakkor érvényben maradtak az egészségbiztonsági előírások, például, hogy az üzletekbe belépők számát az alapterület alapján korlátozzák, a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a legalább 2 méteres távolságtartás.

A járványügyi szakértők jónak minősítették a helyzet alakulását, ugyanakkor óvatosságra intettek, hangsúlyozva: nem szabad elsietni a korlátozások feloldásának ütemét. Igor Matovič kormányfő megerősítette: május 6-nál hamarabb nem indítják el a korlátozások feloldásának második szakaszát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

(képünk illusztráció)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×