eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk
A brit kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök telefonon beszél II. Erzsébet brit királynővel, aki a koronavírus-járvány miatt a windsori kastélyban tartózkodik 2020. március 26-án. Nagy-Britanniában a lakosság három napja csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésekor léphet az utcára az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Downing Street 10./Andrew Parsons

Boris Johnson is koronavírusos, de nem adja át a hatalmat

Az új típusú koronavírus-járvány sokkoló fejleménye, hogy elkapta a fertőzést a brit miniszterelnök is. Közben úgy számolnak, a legrosszabb forgatókönyv szerint 7-10 napon belül jöhet Londonban a fertőzési hullám csúcsa,

Pozitív lett Boris Johnson brit miniszterelnök koronavírus tesztje.

A brit miniszterelnök erről egy kétperces videóban beszélt, amelyet a londoni Downing Street 10 alatti rezidenciájáról küldött szét a Twitteren.

„Üdv mindenkinek, szeretnék gyorsan értesíteni mindenkit egy mai fejleményről. A koronavírus enyhe tünetei jelentkeztek nálam – azaz folyamatos köhögés és enyhe láz. A tisztifőorvos ajánlására teszteltettem magam és az eredmény pozitív lett”

– kezdte mondandóját Johnson.

Johnson marad a kormány élén és telekonferenciázik

A brit miniszterelnök ezek után bejelentette, hogy elszigeteli magát és otthonról dolgozik.

„Ez a helyes fellépés. Ne legyen semmi kétség, a modern technológia varázslata jóvoltából folytatni tudom a munkát és tudok kommunikálni a csapatommal és vezetni a nemzeti fellépést a koronavírus ellen”.

Johnson ezzel gyorsan üzent a betegsége esetére helyettesének kijelölt Dominic Raab külügyminiszternek is, hogy még nem veheti át az ország irányítását. Raab egyébként hithű brexit-párti, mint Johnson, de Brüsszelben az alkudozás során nem voltak túl jó véleménnyel róla.

Kihasználta a lehetőséget és a rendelkezések betartását kérte

A miniszterelnök nagy köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, a rendőröknek, szociális dolgozóknak és annak a 600 ezer embernek, aki önkéntesnek jelentkezett, hogy segítse kezelni a járvány hatásait. Emellett azoknak is, akik eddig is betartották a rendelkezéseket, elszigetelték magukat és otthonról dolgoznak.

„Túl fogjuk élni. Legyőzzük és együtt győzzük le”

– mondta Johnson és kihasználta az alkalmat, hogy emlékeztessen: minél inkább betartják az emberek a társadalmi érintkezést korlátozó intézkedéseket, annál gyorsabban következik be a győzelem.

Matt Hancock egészségügyi miniszter nem sokkal később közölte, hogy orvosi tanácsra ő is koronavírustesztnek vetette alá magát, és lelete szintén pozitív lett.

A valóság: Londont jövő héten érheti el a cunami

Johnson betegsége és lelkesítő üzenete egy rövid időre elterelte a figyelmet arról, hogy kórházi főnökök szerint Londont már koronavírus-cunami fenyegeti.

Az egészségügyi szolgálat, az NHS legrosszabb forgatókönyve szerint 7-10 napon belül jöhet Londonban a fertőzési hullám csúcsa, és ha nem állnak rendelkezésre a rendkívüli kapacitások, akkor ez egyfajta „armageddon” lesz.

Reményeik szerint a sebtében létrehozott masszív tábori kórház, amelyet a kelet-londoni ExCel kiállítási központban húztak fel, kibírja a terhelést.

Cél, hogy a főváros ne fertőzze a vidéket

A vezetők egyelőre tagadják, hogy arra készülnének, hogy vidékre is küldenek betegeket, mert így akadályozható, hogy a fertőzöttebb főváros máshol is lökést adjon a járványnak.

Ami gond lehet: a fertőzések egyfajta lyukas fánkként fedik le a fővárost és a legtöbb igazolt beteg London külvárosaiban él.

Egészségügyi illetékesek azt mondták, hogy egyes londoni kórházakon érezhetően nagy a nyomás, mások még bírják a terhelést.

A kelet-londoni Whitechapel kórházban 200 ággyal bővítették az intenzív osztályt, de szerdán kifogytak a helyből és műtőkben állítottak fel ágyakat.

A dél-londoni St George kórházba szerdán óránként érkeztek a jelentős részben 70 évnél jóval fiatalabb, de meglévő egészségügyi problémával, például elhízással küzdő betegek.

Más kórházak arról számoltak be, még vannak náluk üres ágyak, de a helyzet napokon belül változhat.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×