eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ingyenes kézmosási lehetőséget kínál egy üzlet Londonban 2020. március 19-én. Nagy-Britanniában eddig 2644 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 72 ember vesztette életét.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Boris Johnson nem zárta le Londont - egyelőre

"Csomagolni küldjük a koronavírust, visszafordítjuk az áradást" - ezt ígérte Boris Johnson brit miniszterelnök, aki meglepetésre nem hozott döntést London lezárásáról.

Tizenkét hét alatt visszafordítható az ár – ezt az optimista nyilatkozatot tette Boris Johnson brit miniszterelnök, miközben a szigetországban 140 fölé emelkedett a COVID-19 járvány halálos áldozatainak száma és több, mint 3200 volt a hivatalosan ismert fertőzött.

Johnson szokásos napi sajtótájékoztatóján beszélt, oldalán két tudományos tanácsadójával. Azt sugallta, hogy az eddigi intézkedések valamint a jobb tesztelés és tudományos felfedezések miatt lehet túl az ország 3 hónapon belül a járványon. "Biztosan azonban nem tudom megígérni” – tette hozzá.

A kormányfő arról is szólt, hogy

egy hónapon belül megkezdődhetnek a koronavírus-vakcina klinikai kísérletei.

Johnson sajtótájékoztatójának nagy kérdése az volt, hogy a brit kormány valóban le akarja-e zárni Londont és szigorúan korlátozni a lakosok mozgását.

A miniszterelnök kizárta, hogy leállítanák a londoni tömegközlekedést, de arra is utalt, hogy a főváros egyes részeiben az emberek nem követik a kormány ajánlását a társadalmi távolságtartásról. "Ha szükség van rá, akkor ezt betartatjuk” - tette hozzá a miniszterelnök.

Johnson fellépése előtt már ismert volt, hogy a

jövő héttől határozatlan időre bezárják a brit iskolákat és a vizsgák törlése miatt a végzős diákok automatikusan megkapják az érettségit.

Közben olyan bírálatok hangzottak el, hogy a potenciális betegek tesztelését végző egészségügyi dolgozók hiányos védőfelszerelésben dolgoznak. A brit egészségügyi miniszter az este azt ígérte, hogy az éjszaka folyamán 150 kórház és vasárnapig az összes kórház megkapja a védőfelszerelést.

Matt Hancock továbbá arról beszélt, hogy egy hónapon belül napi 25 ezer koronavírus tesztet tudnak majd végrehajtani. A kormány egy olyan tesztet vásárolt, amely egyaránt képes kimutatni a fertőzést és azt ha valakinél immunitás alakult ki a vírussal szemben.

Közben csütörtökön Olaszországban a halottak száma egy nap alatt 427 fővel, 3405-re emelkedett. Itália ezzel megelőzte

Kínát a fertőzöttek és a halottak számában is. Peking ugyanezen a napon bejelentette, hogy első ízben egyetlen hazai eredetű fertőzést sem regisztrált – az összes eset hazatérő utazóktól származott. Hozzájuk köthető a csütörtöki 8 haláleset is.

Bár a kínai hatóságokat sok bírálat érte a járványra adott válaszuk miatt, a hírrel bizonyítottnak látják majd a kemény karanténpolitikájukat, amellyel több százmillió embert szigeteltek el.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×