eur:
393.73
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Szlovák rendőrök egy teherautót ellenőriznek a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Szlovákia csak reméli, hogy ott nem az olasz forgatókönyv jön

Peter Pellegrini leköszönő szlovák miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után további radikális intézkedéseket jelentett be vasárnap este, amelyek gyakorlatilag megállítják az életet Szlovákiában, ahol már összesen 61 koronavírussal fertőzött beteg van. A miniszterelnök szerint kiderült, hogy Szlovákia helyesen járt el, amikor szigorú intézkedéseket fogadott el. Hétfőtől valószínűleg leállítja az autógyártást a pozsonyi Volkswagen gyár.

Peter Pellegrini vasárnap este hét órakor állt a kamerák elé, és személyesen jelentette be, hogy Szlovákiában 61-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Vasárnap 17 új esetet erősített meg a kormányfő. Az új eseteket az ország más-más részén regisztrálták. Pellegrini azt is közölte, hogy a rendőrség már több mint 200 olyan esetet jegyzett fel, amikor valaki megszegte a kötelező karantént.

A kormány vasárnap egész délután tartó rendkívüli ülésén újabb intézkedéseket fogadtak el, amelyek értelmében

hétfőtől 14 napra be kell zárnia minden kiskereskedésnek, kivételt csupán az élelmiszerboltok és drogériák, gyógyszertárak, újságosok, benzinkutak, postahivatalok, bankok, éttermek és az állateledeleket áruló boltok képeznek.

Az éttermek csak ételkiadóként működhetnek, csak a konyha üzemelhet.

Pellegrini rendkívüli helyzetet hirdetett az egészségügyben, melynek értelmében a kormány elrendelheti az egészségügyi dolgozók vagy gyógyászati eszközök átirányítását más intézményekbe. A rendkívüli szituáció továbbá megtiltja az egészségügyi dolgozók munkamegtagadását, a kormány elrendelheti a kötelező munkavégzést számukra.

A kormány továbbá arra szólította fel az egészségügyi intézményeket, hogy

az életmentő műtéteken kívül lehetőleg halasszanak el minden más műtéti beavatkozást.

A fogorvosokat pedig arra kéri, hogy csak az elengedhetetlenül szükséges fogászati beavatkozásokat végezzék el, és mondjanak nemet az esztétikai jellegű beavatkozásokra.

A miniszterelnök továbbá bejelentette, hogy Szlovákia legnagyobb magánvállalata, a közel 11 ezer alkalmazottat foglalkoztató Volkswagen-autógyár hétfőtől valószínűleg leállítja a termelést. Peter Žiga gazdasági miniszter a hét elején tárgyal a Pozsony melletti Dévényújfaluban működő autóóriással. A városrész polgármestere a gyár azonnali bezárására szólította fel a kormányt és a központi válságstábot, mert Dévényújfalu lakói veszélyben érzik magukat.

Miroslav Lajčák külügyminiszter feladatul kapta, hogy szervezze meg a külföldön rekedt szlovák állampolgárok csoportos hazautaztatását. Pellegrini közölte, elsősorban a fiatalokról van szó. Azt mondta, azok, akik például síelni vagy golfozni utaztak külföldre, valószínűleg az utolsók lesznek a sorban. A hazaérkező csoportok kötelesek lesznek az állam által kijelölt helyen 14 napra karanténba vonulni.

Azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik Csehországba vagy Ausztriába járnak át dolgozni, hétfőig még engedélyezett a határátlépés, ám Pellegrini szerint még aznap ez is megváltozhat. Úgy véli, ezeknek az embereknek el kell dönteniük, hogy

mi a fontosabb: Ausztria vagy Szlovákia biztonsága.

A cseh–szlovák határon vasárnap a szlovák rendőröknek kellett feltartóztatniuk egy magyar férfit Kútynál, aki a péntektől érvényben lévő belépési tilalom és a rendőri figyelmeztetés ellenére autójával áthajtott a határon. Szlovákiába az új típusú koronavírus terjedésének veszélye miatt pénteken bevezetett beutazási tilalom értelmében

az országba csak a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel, valamint tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be.

Ilyen hangulatban sokkal kisebb érdeklődés mellett zajlanak a kormányalakítási tárgyalások. Miután a karantén árnyékában az alakuló négyes koalíció pártjai megegyeztek az új kormány összetételében, a pártvezetők Igor Matovičcsal az élen szombaton hivatalosan is tájékoztatták Zuzana Čaputová köztársasági elnököt az egyezségről. Az államfő szóvivője útján fejezte ki elégedettségét, és tudatta, hogy a megbeszélés során nemcsak a minisztériumok elosztásáról tárgyaltak, hanem a hatalom átadásáról Peter Pellegrini részéről Igor Matovičnak.

A február 29-i választásokat megnyerő

OĽaNO vezetője a szombati találkozó után elmondta, hogy pártja a kormányfői poszt mellett 7, az SaS és a Sme rodina 3-3, a Za ľudí pedig két minisztériumot irányíthat.

A koronavírussal kapcsolatban hozott óvintézkedéseket egyelőre még a leköszönő kabinet hozza meg.

Egyáltalán nincs tehát irigylésre méltó helyzetben sem a távozó, sem a most alakuló kormány. Az emberek pedig csak reménykedni tudnak, hogy Szlovákiában nem az olasz forgatókönyv jön, és a gyengélkedő egészségügy valahogy ellenáll a vírusnak, illetve megbirkózik vele.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×