INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

jeremy corbyn

nagy-britannia

brexit

munkáspárt

egészségügy

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője mutatja az amerikai és a brit kormány közötti, a Brexit utáni időszakra vonatkozó titkos tárgyalások satírozott szövegváltozatát Londonban 2019. november 27-én. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást.

Corbyn állítja: a kormány kiárusítaná az egészségügyet

Boris Johnson el akarja adni a brit egészségügyet az amerikai cégeknek – ezzel a szenzációsnak tűnő állítással lepte meg a brit közvéleményt az ellenzéki Munkáspárt vezére. Jeremy Corbyn egy egész dossziét mutatott be, hogy a választások előtt aláássa a bizalmat az ellenfelekben.

A brexitre készülő konzervatívok tálcán kínálják a modernkori brit történelem legnagyobb vívmányát a tengerentúli vásárlóknak. Ezt mondja Jeremy Corbyn, aki át akarja venni a szigetország kormányzását Boris Johnson miniszterelnöktől.

A munkáspárti vezér szerdán egy 451 oldalas dossziéval állt a média elé. Arra is volt gondja, hogy a tévénézők is átérezzék állítása súlyát.

A szöveget kórházi ruhába öltözött orvosok és nővérek osztogatták az újságíróknak.

Corbynnak az volt a célja, hogy megingassa a hitet a rivális Konzervatív Párt ígéretében, miszerint az ingyenes ellátást biztosító Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, az NHS „nem lesz terítéken” a brexitet követő brit-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokon.

A többi brit ellenzéki párt a botrányt kihasználva felvetette, hogy Johnson „Trumppal kötött különalku” részeként áruba bocsátaná az egészségügyet.

A Corbyn által bemutatott dokumentumokból az derül ki, hogy 2017 és 2019 júliusa között brit és amerikai kereskedelmi tárgyalók érintették az NHS, a gyógyszerszabadalmak, a gyógyszeripar, az egészségbiztosítás és az orvosi eszközök témaköreit egy lehetséges, brexit utáni kereskedelmi alku előkészítésekor. A lassabban lejáró szabadalmak drágább gyógyszereket jelentenek. Ez azért lényeges, mert az NHS eddig jóval olcsóbban tudott gyógyszerhez jutni, mint például az amerikai egészségügyi rendszer.

A Munkáspárt és a hozzá közeli szakértők szerint egyértelműen bizonyítható, hogy igenis folyt amerikai-brit megbeszélés a gyógyszerárakról. Ennek ténye pedig azt jelenti, hogy

egy alku esetén nagy az esélye a masszív gyógyszeráremelésnek.

„Az anyag szerint az amerikaiak jelentős változásokat akarnak látni abban, ahogy a brit állam szabályozza a gyógyszerárakat és ez potenciálisan évig többmilliárd font extra költséget okozhat a brit egészségügynek” – mondta a Guardian című lapnak Andrew Hill, a Liverpooli Egyetem gyógyszerárakkal foglalkozó szakértője.

Mark Dayan, a Nuffield Trust elemző intézet szakértője is elismerte ezt, de szerinte a papírok nem bizonyítják, hogy „eladnák az NHS-t, és amerikai kezekbe kerülnének a brit kórházak. Az esetleges tárgyalásokon viszont a briteknek kemények ki kell állniuk saját érdekeik mellett” – mondta.

Maga a BBC befolyásos politikai szerkesztője is úgy fogalmazott: az anyagban nincs bizonyíték, hogy a brit egészségügy része lehetne egy brit-amerikai kereskedelmi alkunak. Hozzátette azt is:

a papírok nem Johnson, hanem az előző, May-kabinet puhatolózó tárgyalásait dokumentálták.

Maga Johnson nonszensznek minősítette Corbyn állítását és arra utalt: riválisa el akarja terelni a figyelmet a brexithez való határozatlan hozzáállásáról és a pártját rendszeresen érő antiszemitizmus-vádról. Johnson megemlítette, hogy a dosszié már két hónapja szabadon elérhető az interneten.

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018