eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Boris Johnson brit miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Londonban 2019. november 29-én. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Johnson csak azért sem nézte meg a kínos kórházi fotót

Botrányos témákkal, illetve hárítással próbálják befolyásolni a brit választások kimenetelét a választás előtti utolsó napokban. Boris Johnson miniszterelnök sokkoló dolgokat mondott a bevándorlásról és a BBC jövőjéről is – ellenfelei szerint azért, mert nem akart reagálni egy kórház padlóján várakozó kisfiú fényképére.

Valóban a hétfői volt a brit toryk legrosszabb kampánynapja? Boris Johnson konzervatív brit miniszterelnök ellenfelei szerint igen.

A hét azzal indult, hogy az újságokban megjelent egy négy éves kisfiú fotója – aki egy kórház padlóján fekve várta a kezelést.

A mondás, hogy egy jó kép ezer szóval ér fel, különösen érvényes a brit politikában

– a fotó megsemmisítő kritikája a brit egészségügyi rendszernek, illetve a szolgálat alulfinanszírozásának – legalábbis ezt sugallják a konzervatívok ellenfelei.

Az NHS néven ismert szolgálat minden választás idején bőséges témákat szolgáltat és a toryk ellenfeleit, a brexitellenes Skót Nemzeti Pártot is kérdőre vonták, mert kormányzása alatt két kisgyerek halt meg hanyagság miatt skóciai kórházakban.

Visszatérve Boris Johnsonra,

a miniszterelnök nem volt hajlandó a kamerák előtt ránézni a képre és még el is rakta egy riporter telefonját, aki azon próbálta megmutatni neki a fotót.

A toryk gyorsan egy észak-angliai kórházba küldték az egészségügyi minisztert, jelezvén, mennyire komolyan veszik a kérdést. Közben a Johnson-csapat azt állította, hogy egy „baloldali aktivista” megütött egy konzervatív tanácsadót egy kórház előtt. Egy napvilágra került videó szerint nem ez történt.

Johnsonék riválisai szerint a kormányfő minden lehetséges módon próbálta elterelni a figyelmet a kínos történetről és ezért beszélt például arról, hogy „túl sok brit földön élő EU-s állampolgár érezte úgy, hogy oly módon kezelheti Nagy-Britanniát, mintha az a saját országa része lenne”.

Johnson emellett felmelegítette azt a régi konzervatív – de csak a konzervatívok egy része által osztott – vádat, hogy a BBC közszolgálati médium függetlenségét és reklámmentességét garantáló előfizetési díj egyfajta adó, és nem lehet igazolni a létét. A díjat minden tévétulajdonosnak fizetni kell, és ha elmulasztják, 1000 eurónak megfelelő bírsággal lehet sújtani őket. Johnson azt mondta:

gondolkoznak a modell jövőjén, és azon, hogy ne legyen bűncselekmény a fizetés elmulasztása.

Közben a felmérések szerint még mindig vezető Johnson, és munkáspárti kihívója, Jeremy Corbyn is az országot járva próbálja meggyőzni az ingadozó szavazókat. A Munkáspárt azt ígérte, hogy még kisebbségi kormányban is belekezdene a nagy közszolgáltatók államosításába. Emellett felvetette, hogy győzelme esetén megerősödne az angol font árfolyama – amiben szakértők kételkednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×