eur:
392.62
usd:
365.73
bux:
66870.01
2024. április 26. péntek Ervin
Szlovák rendszámú autó halad át a magyarországi és a szlovákiai Újhelyt kettéválasztó Ronyva patak fölött átívelő hídon. Ismét megnyílt a személyautók előtt Sátoraljaújhely belterületén a határ, amelyet Magyarország és Szlovákia schengeni övezethez történt 2007-es csatlakozása óta csak gyalogosok, kerékpárosok használhattak szabadon, útlevél, személyi igazolvány nélkül.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Közel ezer ember kérte vissza az állampolgárságát Szlovákiában

Az elmúlt kilenc év alatt mintegy háromezren vesztették el eddig szlovák állampolgárságukat amiatt, mert egy másik ország állampolgárai lettek. 2015. február 1-je óta azonban összesen 964-en igényelték vissza korábban elvesztett szlovák állampolgárságukat, s közülük 859-en vissza is kapták. A fennmaradó kérvényekkel a szlovák belügyminisztérium folyamatosan foglalkozik.

A szlovák kormány a magyar Országgyűlésnek a határon túli magyarok könnyített honosításról 2010 májusában meghozott jogszabályára reagált a szlovák állampolgársági törvény módosításával, amely az eredeti állampolgárság elvesztésével sújtja azokat a szlovákiai polgárokat, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát. Eddig közel háromezer embert fosztottak meg a szlovák útlevelétől a törvény értelmében. Az első Fico-kormány alatt született szlovák választörvény érdekes módon a legkevésbé érinti a magyar állampolgárságot felvevő szlovák állampolgárokat.

Külföldön tevékenykedő sportolókat és kettős állampolgárságot sürgető, jelenleg cseh állampolgársággal bíró szlovákokat sújt leginkább a mai napig vissza nem vont jogszabály.

A Fico-féle ellentörvény elfogadása óta különböző kísérletek voltak annak enyhítésére, ám egyik sem járt közülük sikerrel. Az állampolgársági törvénnyel foglalkozott a kassai székhelyű Alkotmánybíróság is, azonban nem mondta ki egyértelműen, hogy alkotmányellenes.

2015 februárjától egyéni okokból vissza lehet szerezni a szlovák állampolgárságot. A belügyminisztériumi szabályozás szerint a Szlovák Köztársaság egykori állampolgárai, akik 1993. január 1. után elvesztették állampolgárságukat, kérvényezhetik annak visszaszerzését. Írásos formában, személyesen kell benyújtani a kérelmet. Feltétel, hogy a kérvény benyújtója rendelkezzen az idegenrendészet által regisztrált lakhellyel, azaz engedélyezett legyen számára a Szlovák Köztársaság területén való tartózkodás. A kérvény beadása után megvizsgálják, milyen okai voltak az állampolgárság elvesztésének, s megvizsgálják azokat a körülményeket is, melyek miatt a kérvényező külföldi útlevélért folyamodott.

A szlovák állampolgárságát eddig 288 cseh, 165 brit, 137 német, 76 amerikai, 55 ausztrál, 41 svájci, 36 kanadai és 12 magyar kapta vissza.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a felsoroltakon kívül van még néhány olasz, luxemburgi, svéd, holland, dán, ír, belga, francia, izraeli, osztrák, finn, lengyel, román és ukrán állampolgársággal rendelkező személy.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×