eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kormányellenes tüntetők felgyújtanak egy barikádot Hongkongban 2019. október 1-jén. Kínában ezen a napon ünneplik a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóját. A Kína különleges közigazgatási övezeteként működő városban negyedik hónapja tartanak a tiltakozó megmozdulások, amelyek eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen irányultak, annak visszavonása óta pedig a tüntetők szélesebb körű demokráciát és a Kínától való függetlenedést követelik.
Nyitókép: MTI/AP/Vincent Yu

Hongkongnak szinte vége van

A rendőrség szerint az összeomlás szélére sodorták a részleges autonómiát élvező kínai területet a kormányellenes tüntetők. A tiltakozások a héten szintet léptek, amikor egy rendőr meglőtt egy tüntetőt, egy Peking-párti lakost pedig benzinnel öntöttek le és felgyújtottak.

A hongkongi rendőröknek láthatóan egyre kevesebb türelmük van a tüntetőkkel szemben – akik között megtalálhatók a Peking-ellenes demokráciapárti aktivisták és az egyszerű rendbontók is. A hatóság azzal vádolta meg a lázongókat, hogy a „totális összeomlás szélére” sodorták a várost. Arra sürgették a lakosokat, hogy ne támogassák a Hongkongot két napra megbénító tiltakozókat.

A tüntetők barikádokat emeltek, tüzeket gyújtottak és Molotov-koktélokat dobáltak, de jelentések szerint székeket és más tárgyakat is a rendőrökhöz vágtak. Az egyik rendőr hétfőn meglőtt

egy feléje rohanó maszkos tüntetőt, aki ki akarta csavarni a fegyvert a kezéből.

Máshol egy rendőr motorral hajtott a tiltakozók közé. Egy szintén súlyos incidensben pedig egy a tüntetőkkel vitatkozó, Peking-párti lakost öntöttek le gyúlékony anyaggal és gyújtottak fel. Az ő állapota továbbra is súlyos, a meglőtt 21 éves diák javulófélben van.

Múlt pénteken egy tüntető leesett egy parkolóház felső szintjéről, halálát a rendőri fellépéshez kapcsolják.

Az erőszakos összecsapások egyébként már az egyetemi campusokra helyeződtek át. Az egyik helyen órákon át csatáztak a tüntetők és a rendőrök, utóbbiak gumilövedékeket, könnygázt és vízágyúkat is bevetettek.

Kedd délután Hongkong üzleti negyedében

megjelentek a feketébe öltözött tiltakozók és irodai alkalmazottak, akik kezükben esernyőkkel haladtak a rendőrök felé és azt kiabálták: gyilkosok!

A helyi tömegközlekedési vállalat szerint a tüntetők Molotov-koktélokat, bicikliket és más tárgyakat dobáltak több állomáson a sínekre. Megrongáltak helyi buszokat is és például azzal bénították a tömegközlekedést, hogy kiszúrták a buszok gumiját, szélvédőiket pedig festékkel kenték össze.

Közben több iskolában szünetelt a tanítás.

Carrie Lam, Hongkong kormányzója „mélységesen önzőnek”, sőt „népellenségeknek” nevezte a várost megbénító csoportokat.

„Ne hitegessék magukat, hogy engedünk nekik”

– mondta még. Lam már régen eljátszotta a hitelét a magukat demokráciapártinak nevező tiltakozók előtt.

Közben Peking, amely „az egy ország, két rendszer” elv alapján kormányozza a britektől visszavett volt gyarmatot, nem hajlandó engedni a tüntetők nagyobb önállóságot és választójogot követelő hangjának. A kormányzó kommunista párt angol nyelvű szócsövének tartott Global Times című lap azt írta, hogy a tiltakozók „nem különbek a terroristáknál” és jelezte: a Kínai Néphadsereg és kínai rendőrség is kész megerősíteni a hongkongi biztonsági erőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×