eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár oldalán 2018. november 11-én.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters/Benoit Tessier

Macron iszonyú vihart kavart Berlinben

Donald Trump amerikai elnök őket bírálja, ők pedig egymással civakodnak; éles bírálatok zúdultak Emmanuel Macron francia elnökre a NATO-ról szóló megjegyzései miatt. Különösen élesen reagált Angela Merkel német kancellár, de az amerikaiak is beszálltak.

„A NATO agyhalott”, Európa eltűnhet geopolitikai értelemben – erről beszélt egy interjúban az egyre markánsabb külpolitikai szerepre törő francia államfő.

Emmanuel Macron szerint az a baj az észak-atlanti szövetséggel, hogy

teljességgel hiányzik a koordináció a stratégiai döntéshozatalban az Egyesült Államok és szövetségesei között.

Ezzel beállt azoknak a francia elnököknek a sorába, akik Charles de Gaulle-tól kezdve belülről bírálták a szövetséget.

Macron a brit Economist magazinnak adott interjút, és szavai, hogy „egy másik NATO-szövetséges, Törökország ellenőrizetlen, agresszív fellépésre képes”, csak fokozták a nemtetszést. Az pedig, hogy „nem tudom” volt a válasza arra kérdésre, hogy hisz-e a NATO alapító chartájában említett kollektív védelemben, és hogy újra kell-e gondolni, mi is a szövetség, kiverte a biztosítékot.

Angela Merkel német kancellár „drasztikus szavaknak” nevezte Macron megjegyzéseit és azt mondta:

a NATO a német biztonság sarokköve.

A rosszmájúak – Amerikában és másutt is – megjegyezhetik: sietett demonstrálni hűségét, miközben az amerikaik, lengyelek, skandinávok és mások masszív rosszallása közepette részt vesz az Északi Áramlat 2 projektben, amelyen orosz gáz érkezik majd Németországba a Balti-tengeren keresztül.

A Macron-interjút úgy időzítették, hogy az Jens Stoltenberg NATO-főtitkár berlini látogatása idejére essen. Így Merkel a NATO-főnökkel együtt állt ki a nyilvánosság elé. „Németország a NATO szívében van” – mondta a vendég, míg Merkel azt mondta, nem ért egyet Macronnal és nincs szükség ilyen átfogó támadásra.

Törökország szíriai offenzívája kapcsán Merkel arról beszélt, hogy a NATO-nak „beszélőviszonyban kell maradnia” a szövetséges tagállammal,

annak kizárása nem sok eredményt hozna.

Stoltenberg közben üdvözölte, hogy Németország növeli katonai kiadásait – ezek elmaradása miatt korábban Donald Trump amerikai elnök is élesen bírálta Berlint. A főtitkár ugyanakkor üzent a tengeren túlra is: ha Amerika eltávolodik Európától, akkor az nemcsak a szövetséget gyengíti, de Európát is megoszthatja.

Visszatérve Macronra, a francia elnök a decemberi NATO-csúcstalálkozó előtt kérdőjelezte meg a szövetség hatékonyságát. Macron azt is megjegyezte: „úgy tűnik, Amerika kezd hátat fordítani nekünk – például azzal, hogy a szövetségesekkel való konzultáció nélkül vonta ki Trump Szíriából az ottani amerikai kontingenst. A lépés meglepte az európai szövetségeseket. Itt az ideje, hogy Európa ne úgy viselkedjen, mint egy kisebb partner, sőt

az Európai Uniónak saját védelmi erőt kéne felállítania"

– ismételte meg már ismert véleményét a francia elnök.

NATO-reakció, orosz öröm

Stoltenberg szintén elutasította Macron bírálatát, s csatlakozott a német kancellár szemléletéhez. "A NATO erős" - hangsúlyozta a főtitkár.

Moszkva üdvözölte csütörtökön Emmanuel Macron francia elnök "őszinte" szavait a NATO állapotáról. "Ezek a szavak aranyból vannak. Őszinték és a lényeget tartalmazzák. Ez a NATO jelenlegi állapotának pontos meghatározása" - írta a Facebook oldalán Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×