eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Elfordultak a britek a műanyagszatyroktól, de van még gond

Drasztikusan kevesebb műanyag bevásárlószatyrot használnak a britek, azt követően, hogy a szupermarketekben immár fizetni kell értük - derült ki egy friss felmérésből.

A britek 90 százalékkal kevesebb műanyag szatyrot vittek haza tavaly, mint az előző évben – ami azt jelenti, hogy többször használják a korábban beszerzett zacskókat, vagy másképp szállítják haza a vásárolt ételt.

Mindez a 2015-ben bevezetett rendelkezésnek köszönhető, amelynek nyomán minimum 5 pennyt (18 forint) kell fizetni egy-egy zacskóért, de az erősebbek még többe kerülnek.

A statisztika több részadatot is rejt, de

a trend az, hogy a britek igyekeznek nem új zacskóba pakolni minden egyes bevásárláskor.

Az egyszer használatosnak kikiáltott nejlonzacskók eladásai például az összes kereskedelmi láncnál – beleértve a ruházati áruházakat és másokat is – 37 százalékkal estek vissza. Ha viszont a nagy szupermarketeket nézzük, náluk 90 százalékkal kevesebb zacskót visznek haza immár vásárlók, mint tavaly.

Angliában az átlagfogyasztó évi 10 zacskót vesz a szupermarketekből – derült ki a brit Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Hivatal adataiból. Ez drámai változás, hiszen mindössze öt évvel ezelőtt még 14-szer ennyi szatyorral tértek haza a bevásárlásokból.

Nagy-Britanniában az utóbbi években hangos kampány folyik az egyszer használatos nejlonzacskók ellen, és a fogyasztókat az óceánokban keringő műanyagszemét képeivel és a tengeri élővilág által lenyelt mikroplasztikról szóló adatokkal sokkolják.

Ugyanakkor nyomasztó jelenség, hogy annak ellenére, hogy a szigetországban sokan szelektálják az otthoni hulladékot, amikor ezt a szemetesek elviszik,

csak töredékét hasznosítják újra, a maradékot pedig más szeméttel együtt betemetik.

A brit kormány ugyanakkor meghirdette, hogy minden lehetséges módon fellép a műanyag-szemét ellen, így betiltja a műanyag-szívószálakat, -keverőket és más hasonló cikkeket. A tilalom előtt sok étterem- és kávézólánc a fogyasztók nyomására és etikai megfontolásból már át is állt papírszívószálakra és fa-keverőpálcikákra.

A műanyagzacskók elleni hadjárat azonban még nem ért el mindenhová – az előszeretettel látogatott sarki kisboltoknak például nem kötelező pénzt kérniük a szatyrokért.

A kép azért sem teljes, mert

megoldatlan gond még az egyes termékek pazarló módon történő túlcsomagolása és megint csak ennek a csomagolásnak az újrahasznosítása.

Bár a műanyag egyes esetekben hasznosabb, mint a természetes anyagokból készült csomagolás – például tovább tudja frissen és kórokozómentesen tartani a zöldséget-gyümölcsöt -, használata miatt sokan kongatják a vészharangot. Vitatott az is, hogy egy többször használatos szövettáska legyártása kevésbé környezetterhelő-e, mint egy szintén többször használatos nejlonzacskóé.

A BBC például megjegyezte, hogy világszerte évente 300 millió tonna műanyagot állítanak elő, ebből 8 millió kerül a tengerekbe és tíz év alatt ez a szám a triplájára nőhet. A vízben a műanyag apró darabokra töredezik, ami az állatok gyomrába kerül és bejuthat a táplálékláncba. Emellett évente 100 ezer tengeri élőlény és madár pusztul el emiatt.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×