eur:
394.61
usd:
371.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Tigrisugrás a hazai műanyagiparban

A fogyasztói igényekhez igazodva bővül a PET feldolgozása, a debreceni BMW-gyártás és a 3D-nyomtatás is húzhatja a szektort. Az egyszer használatos termékek tilalma viszont problémát jelenthet a termelésben.

Mintegy 1618 ezer tonna műanyag alapanyagot állítottak elő 2018-ban Magyarországon, közel 3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, ami értékben 14,6 százalékos bővülést jelent - írja a Világgazdaság.

A Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ) - 355 cég bevonásával készült - éves jelentéséből kiderült, hogy az elmúlt év a nemzetközi hátterű vállalatok, főleg a csomagolóanyag- és az alkatrészgyártók számára hozott erőteljes növekedést, azonban volt példa vállalkozások bezárására is. A bővülés hátterében egyebek mellett a hulladékok újrahasznosítása is állhat.

Legdinamikusabban a fröccsöntött termékek gyártása bővült,

elsősorban a nagy értékű műszaki cikkeké és az autóalkatrészeké, igaz kicsit elmaradva a 2017-es növekedéstől, de még így is erre a szegmensre jut az összes feldolgozás majdnem egyharmada.

Felemás a helyzet az üreges testek előállításánál: a 2,5 literes palackok gyártása 1,7 százalékkal esett, az ennél nagyobbaké 12,3 százalékkal nőtt.

A fogyasztói igényekhez igazodva rendkívüli tempóban bővül a polietilén-tereftalát (PET) feldolgozása is, az év végére elérte a 110,8 ezer tonnát, ez 86,5 százalékos ugrás a 2010-es adathoz képest.

A PET nagyrészéből Magyarországon üdítőital, ásványvíz, olaj, gyógyszerek és háztartási vegyszerek palackja készül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×