INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

európai bizottság

frans timmermans

andrej babis

Andrej Babis cseh miniszterelnök érkezik az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára 2019. július 2-án. A csúcstalálkozó résztvevői folytatják az EU vezetői tisztségeinek betöltéséről szóló egyeztetést.

Andrej Babis: a néppárt nem mondhat le az EB elnöki címéről

"Frans Timmermans sokkal inkább megosztja Európát, mint egyesíti, ezért a V4-ek nem akarják őt vezetőnek" – fogalmazott a cseh kormányfő a néppárti ellenállás miatt megrekedt brüsszeli tárgyalások után.

Andrej Babiš úgy véli, a szocialisták csúcsjelöltje a közép-európai vezetők szemében olyan politikus, aki nem érti ennek a régiónak a problémáit, épp ellenkezőleg: Közép-Európa ellen dolgozik.

A cseh miniszterelnök nyilvános bírálója a csúcsjelölti rendszernek, s úgy véli, néhányan a jelöltek közül nem igazán szeretik a V4-es régiót. Andrej Babiš bízik benne, hogy az Európai Bizottság jövőbeli elnökének nem Frans Timmermanst fogják megválasztani. „A szememben ő a migránskvóták megalkotója, melyek elfogadhatatlanok Csehország számára“ – fogalmazott Babiš, hozzátéve, hogy a szocialisták csúcsjelöltjének menekültügyben megfogalmazott nézetei nem egyeznek meg Prága elképzeléseivel.

A csehek kormányfője leszögezte, hogy az Európai Bizottság elnöki pozíciója a legfontosabb poszt az Európai Unió vezető tisztségei közül, ezért fontos, hogy elfogadható legyen Csehország számára. Már csak azért is, mert a kezében óriási hatalom összpontosul, ami felhatalmazza őt arra, hogy elfogadja vagy elutasítsa az uniós tagállamok jelöltjeit az európai biztosi pozíciókra. Babiš megismételte korábbi álláspontját, hogy azt szeretné, ha Věra Jourová cseh uniós biztos a jövőben erősebb portfóliót kapna. „Ezért fontos, hogy az elnök legalább egy kicsit a mi elképzeléseink szerinti személy legyen“ – jegyezte meg.

A cseh miniszterelnök azt is elmondta, hogy az Európai Néppártnak az európai választások győzteseként nem szabad lemondani az Európai Bizottság elnöki címéről, és ha végül Timmermans kapja ezt a pozíciót, az azt jelentené, hogy a V4-ek véleményét ismét figyelmen kívül hagynák. „Mindez nagyon szerencsétlen lépés lenne, mert bár demokratikus a választás, mégis egy olyan diktátum áldozataivá válnánk, amely nem veszi figyelembe a visegrádi régió súlyát“ – nyomatékosította Babiš.

A 21 órán keresztül tartó maratoni tárgyalás után Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök is hasonló álláspontra helyezkedett, mint cseh kollégája. Azt nyilatkozta, hogy az Európai Bizottság élére olyan jelölt kell, aki hidakat fog építeni, valamint az egységre és a konfliktusok elsimítására fog törekedni. „Timmermans úrnak más pozíciót is találhatunk” – fűzte hozzá a szlovák miniszterelnök.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018