INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

brexit

peter pellegrini

szlovákia

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a visegrádi négyek sajtótájékoztatóján a Várkert Bazárban 2018. június 21-én. Magyarország átadta a visegrádi együttműködés elnökségét Szlovákiának, amely július 1-jétől egy évig vezeti a csoportot.

Pozsony felkészül a kemény brexitre

Szlovákia kész a megoldások keresésére, hogy csillapítsák a brexit negatív hatásait - mondta a szlovák kormányfő, ugyanakkor Peter Pellegrini is számol a kemény brexit lehetőségével. Andrej Danko házelnök inkompetensnek tartja Európa vezető politikusait, míg a szlovák ellenzék szerint Európának el kell gondolkodnia azon, hogy későbbre halasztja a brit kilépést.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő sajnálattal vette tudomásul a brit parlament brexitmegállapodásról tartott szavazásának eredményét. A miniszterelnök szerint fel kell készülni arra a lehetőségre is, hogy Nagy-Britannia megegyezés nélkül fog kilépni az Európai Unióból.

Pellegrini mindezt a közösségi oldalán osztotta meg az után, hogy a brit parlament alsóházának elsöprő többsége elutasította a megállapodást, amelyet Theresa May miniszterelnök kormánya kötött Brüsszellel.

"Meg kell várnunk, hogy mi lesz a brit kormány következő lépése. Szlovákia hajlandó március 29-ig olyan megoldást keresni, amely biztosítja, hogy a brexit nem fogja negatívan befolyásolni a polgárok és a vállalkozók életét. Ugyanakkor fel kell készülnünk arra is, hogy nem születik megállapodás" – írta Pellegrini. A miniszterelnök jövő hétre

összehívja azt a speciális csoportot, amelybe több minisztérium szakembereit várja, hogy eldöntsék, mit tegyen Pozsony, ha valóban az ún. kemény brexit forgatókönyve szerint történik majd a kilépés.

Andrej Danko házelnök a tegnapi londoni szavazás után Európa vezetőit tette felelőssé. Nehezményezi, hogy az unió két éve nem képes a helyzet rendezésére. "Európa vezető politikusainak inkompetenciája igazolja, hogy az uniónak teljes átalakulásra és a képviselők lecserélésére van szükség" – üzente a házelnök. Andrej Danko attól tart, hogy a kialakult negatív hangulat hatására további tagállamok dönthetnek a távozás mellett.

Ennek ellenkezőjét reméli az SaS-es Martin Klus. A liberális politikus szerint ebben a helyzetben az a fő, hogy ne csak Nagy-Britannia, hanem az Európai Unió is megőrizze a hidegvérét. Az ellenzéki képviselő meggyőződése, hogy folytatni kell a tárgyalásokat ahhoz, hogy elejét vegyék a megállapodás nélküli brexitnek. "Nagy-Britanniában mintegy százezer szlovák él, az ő sorsuk az elsődleges. Fontos továbbá az is, hogy a szigetország a hatodik legfontosabb kereskedelmi partnerünk" – jegyezte meg Martin Klus. Véleménye szerint a legjobb lépés most az lenne, ha a március végére tervezett kilépést még elodáznák.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018