eur:
368.52
usd:
344.38
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a visegrádi négyek sajtótájékoztatóján a Várkert Bazárban 2018. június 21-én. Magyarország átadta a visegrádi együttműködés elnökségét Szlovákiának, amely július 1-jétől egy évig vezeti a csoportot.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Pozsony felkészül a kemény brexitre

Szlovákia kész a megoldások keresésére, hogy csillapítsák a brexit negatív hatásait - mondta a szlovák kormányfő, ugyanakkor Peter Pellegrini is számol a kemény brexit lehetőségével. Andrej Danko házelnök inkompetensnek tartja Európa vezető politikusait, míg a szlovák ellenzék szerint Európának el kell gondolkodnia azon, hogy későbbre halasztja a brit kilépést.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő sajnálattal vette tudomásul a brit parlament brexitmegállapodásról tartott szavazásának eredményét. A miniszterelnök szerint fel kell készülni arra a lehetőségre is, hogy Nagy-Britannia megegyezés nélkül fog kilépni az Európai Unióból.

Pellegrini mindezt a közösségi oldalán osztotta meg az után, hogy a brit parlament alsóházának elsöprő többsége elutasította a megállapodást, amelyet Theresa May miniszterelnök kormánya kötött Brüsszellel.

"Meg kell várnunk, hogy mi lesz a brit kormány következő lépése. Szlovákia hajlandó március 29-ig olyan megoldást keresni, amely biztosítja, hogy a brexit nem fogja negatívan befolyásolni a polgárok és a vállalkozók életét. Ugyanakkor fel kell készülnünk arra is, hogy nem születik megállapodás" – írta Pellegrini. A miniszterelnök jövő hétre

összehívja azt a speciális csoportot, amelybe több minisztérium szakembereit várja, hogy eldöntsék, mit tegyen Pozsony, ha valóban az ún. kemény brexit forgatókönyve szerint történik majd a kilépés.

Andrej Danko házelnök a tegnapi londoni szavazás után Európa vezetőit tette felelőssé. Nehezményezi, hogy az unió két éve nem képes a helyzet rendezésére. "Európa vezető politikusainak inkompetenciája igazolja, hogy az uniónak teljes átalakulásra és a képviselők lecserélésére van szükség" – üzente a házelnök. Andrej Danko attól tart, hogy a kialakult negatív hangulat hatására további tagállamok dönthetnek a távozás mellett.

Ennek ellenkezőjét reméli az SaS-es Martin Klus. A liberális politikus szerint ebben a helyzetben az a fő, hogy ne csak Nagy-Britannia, hanem az Európai Unió is megőrizze a hidegvérét. Az ellenzéki képviselő meggyőződése, hogy folytatni kell a tárgyalásokat ahhoz, hogy elejét vegyék a megállapodás nélküli brexitnek. "Nagy-Britanniában mintegy százezer szlovák él, az ő sorsuk az elsődleges. Fontos továbbá az is, hogy a szigetország a hatodik legfontosabb kereskedelmi partnerünk" – jegyezte meg Martin Klus. Véleménye szerint a legjobb lépés most az lenne, ha a március végére tervezett kilépést még elodáznák.

Címlapról ajánljuk
Sz. Bíró Zoltán: Putyin háborúja az orosz hegemónia visszaállításáról szól

Sz. Bíró Zoltán: Putyin háborúja az orosz hegemónia visszaállításáról szól

A következő években százmilliárd dolláros plusszal számolhat Oroszország, vészhelyzetben lesz hová nyúlni és anyagilag ezt a háborút folytatni tudja – mondta Sz. Bíró Zoltán történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Oroszország-szakértő beszélt az orosz belpolitika és gazdaság helyzetéről, a Putyinhoz közel álló körökről, Jevgenyij Prigozsin kirohanásairól, illetve Kína üzenetértékű közép-ázsiai terjeszkedéséről is.
VIDEÓ
Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a mozgások irány itt sem egyértelmű, csupán kis elmozdulások láthatók a vezető indexeken. Ezzel szemben az USA-ban mérsékelt emelkedés látszik a szerdai kereskedésben, főleg a Nasdaq kapott új erőre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×