eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tiltakozások a londoni holokauszt-emlékmű helyszíne miatt

Bemutatták a londoni holokauszt-emlékmű terveit és határozat született arról, hogy a jóformán utca hosszúságú bronzkompozíció közvetlenül a Parlament neogótikus épülete mellett kapjon helyet. A park megszüntetése miatt sokan tiltakoznak.

Magyarországon már 17 holokauszt-emlékmű van. A legismertebb a Dohány utcai zsinagóga mögötti, szomorúfűz formájú fémszobor, amelynek a leveleire több ezer magyar holokauszt-áldozat nevét vésték fel.

Angliát bombázták a hitleri Németország repülőgépei, de a náci hadsereg nem tudta elfoglalni. Német csapatok csak a La Manche csatornában fekvő Jersey szigetig jutottak el. Ha az angolok a holokausztra gondolnak, elsősorban a Kinder Transport jut eszükbe, az a vasúti szerelvény, amely brit mecénások pénzén, a második világháború kitörése előtt kilenc hónappal, a zsidóságot sújtó rendelkezések bevezetését követően, tízezer német, osztrák, cseh és lengyel zsidó gyermeket mentett át Angliába.

Belőlük felcseperedve Nagy-Britanniában tudósok és művészek egész sora került ki.

2021-re kitűzött felállítását követően emlékművük lesz Londonban is a holokauszt áldozatainak. Két művész közös alkotása: az egyik a ghánai származású építész és szobrász, Sir David Adjaye, a másik az Angliában élő izraeli tervezőépítész, Ron Arad. Az 52 éves Adjaye elsősorban az Amerikai Fekete Kultúra és Történelem washingtoni múzeumának megalkotásáról híres, tagja a Brit Művészeti Akadémiának. Tavaly ütötte lovaggá II. Erzsébet királynő.

A felállításra kerülő szobormű impozáns: huszonhárom egymás mellett sorakozó, tíz méter magas, megtört formájú bronz lapból áll, mivel 23 országot érintett közvetlenül a holokauszt. A lapok hosszan elnyúló sora elfoglalja azt a zöld területet, ami népszerű parkocska volt London egyik legforgalmasabb pontján. Ide szoktak leülni tízóraizni a parlamentet csoportosan látogató iskolások. A park megmentésére mozgalom indult, tagjai máshol látnák szívesebben a hatalmas bronzkompozíciót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×