eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin
London, 2017. június 27.A Google amerikai informatikai óriáscég logója a londoni iroda bejárata felett 2017. június 27-én. Az Európai Bizottság rekordösszegű, mintegy 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki a Google-ra a versenyszabályok megsértése miatt, miután a cég a Google Shopping kereskedelmi szolgáltatás találatait kiemelt helyen szerepelteti a keresési találatok között, eltereli a fogyasztókat versenytársaitól és potenciálisan megkárosítja a vásárlókat. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Nyitókép: Facundo Arrizabalaga

Rossz napjai voltak a Google-nak

Elemzők öngólként értékelik, hogy a technológiai óriás nem küldte el képviselőit egy kongresszusi meghallgatásra. Közben Oroszország az ottani választásokba való beavatkozással vádolta meg a vállalatot.

Egy személyes vita miatt egy üres szék képviselte a Google-t az amerikai szenátus Hírszerzési Bizottságának meghallgatásán, ahol a törvényhozók a technológiai cégek üzleti gyakorlatát vették górcső alá.

Így, míg a Facebook és a Twitter emberei legalább el tudták mondani a saját szempontjaikat, a Google-ra válasz nélküli össztűz zúdult.

A szenátorokat dühíti az amerikai katonasággal kötött szerződésekből való kihátrálás, a kínai állami cenzúra dacára tervezett piacralépés az ázsiai országban és a többmilliárd ember életében meghatározó technológiai óriás állítólagos versenyellenes magatartása.

Az amerikai Kongresszus már elfogadott egy törvényt, amely kiterjesztette az online tartalmakat szervereiken tartó platformok felelősségét és további szigorítás várható. Jeff Sessions amerikai igazságügyminiszter pedig a szövetségi államok igazságügyi tárcavezetőivel jelentett be találkozót, hogy megvitassák: miként „fojtják meg a gondolatok szabad áramlását” a technológiai vállalatok.

Úgy tűnik, egy különösen rossz pillanatban, az antitröszt szabályozást felhasználva nemcsak Európában, de hazájában is lecsaphatnak a Google-ra.

A céggel szembeni ellenérzések évek óta fokozódtak a politikai spektrum jobb és baloldalán egyaránt, Bernie Sanders volt demokratapárti elnök-aspiráns például azt szorgalmazta, hogy vessenek ki rá újabb adókat.

Amerika fő fogyasztóvédelmi szerve, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság a jövő héten meghallgatásokat kezd a piaci előnyökről és a fogyasztói információk kezeléséről. A Trump kormányzat alatt a szervezetben túlsúlyba kerültek a cég bírálói, az elnök pedig épp a minap kelt ki ellene, azt állítva, szándékosan torzítja hírkeresési találatait, úgy hogy azok Trump-ellenes híreket tár az olvasók elé.

Öröm lehet az ürömben a Google számára, hogy a Facebook ellentmondásos adatgyűjtési gyakorlata, vagy a Twitternek tulajdonított „árnyéktiltás” – amikor egy felhasználó posztjait a tudta nélkül elrejtik a közösség elől – jobbára ezekre a cégekre terelte a republikánusok haragját.

Közben Oroszországban most látták időszerűnek, hogy megszorongassák az ottani piacon amúgy is a hazai technológiai óriás, a Yandex mögé szorult Google-t.

Moszkva az ottani választásokba való beavatkozással vádolta meg a vállalatot, mert a hozzá tartozó YouTube platformon a várható ellenzéki tüntetésekről szóló videókat – fizetett hirdetéseket – publikált. A hétvégi kormányzóválasztásokra és a vasárnapi Kreml-ellenes tüntetésekre készülő ellenzékiek szerint viszont nem történt törvénysértés, mert a demonstrációk nem kampányrendezvények.

A Központi Választási Bizottság és az orosz telekommunikációs felügyelet azonban levélben figyelmeztette a Google-t, hogy Alekszandr Navalnij ellenzéki aktivista mozgalma által vásárolt hirdetések megsértik a kampánycsendet.

A Tassz hírügynökség szerint Moszkva kész Washingtonban is panaszt emelni – kérdés, hogy lesöprik-e a tiltakozást a Szkripal-ügy és az amerikai választásokba történt állítólagos orosz beavatkozás miatt kialakult hangulatban.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×