eur:
394.12
usd:
365.76
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Phjongcshang, 2018. március 9.A Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai információs szolgálata által közreadott képen Ukrajna sportolói bevonulnak a phjongcshangi téli paralimpia megnyitóján az olimpiai stadionban 2018. március 9-én. A XII. téli paralimpiai játékokat március 9. és 18. között rendezik. (MTI/EPA/IOC/OIS/Simon Bruty)
Nyitókép: MTI/EPA/IOC/OIS/Simon Bruty)

A vendégmunkások után a cégek is elhagyják Ukrajnát

Szlovákia régóta kiemelt célország a szomszédos Ukrajna munkásai számára. A vendégmunkások mellett azonban az ukrán cégek is rájöttek arra, hogy nagyobb jövedelemre tehetnek szert, ha letelepednek Szlovákiában. Így ugyanis jobban ki tudják használni az ország uniós tagságának adta lehetőségeit.

Ukrajna pozsonyi nagykövetségén is elismerték már, hogy egyre több ukrán vállalkozó teszi át cége székhelyét Szlovákiába. Jurij Muska ukrán nagykövet arról tájékoztatott, hogy elsősorban az építőipari vállalatok körében vonzó a szlovák és az uniós piac, de az üdítő- és szeszesitalokat gyártó és -forgalmazó vállalatok is kihasználják azt, hogy Szlovákia az unió tagja, s ennek köszönhetően jóval egyszerűbben forgalmazhatják termékeiket az Európai Unió tagállamaiban.

Ezzel párhuzamosan az ukrán vendégmunkások áradatára továbbra is lehet számítani.

„Jelenleg hivatalos engedéllyel több mint 10 ezer ukrán állampolgár dolgozik Szlovákiában.

Közülük mintegy 3 ezernek van állandó letelepedési engedélye” – közölte az ukrán nagykövet. Elismerte azonban, hogy ezek csak a hivatalos adatok, de több százan lehetnek azok az emberek, akik bejelentés nélkül, feketén dolgoznak Szlovákiában. Jurij Muska elmondta, a tisztességtelen munkaközvetítők elhitetik a külföldre vágyó ukránokkal, hogy a lengyel vízum megszerzése Szlovákiában is érvényes.

A nagykövetség adatai rámutatnak, hogy az ukrán vendégmunkások legtöbbje az építőiparban, az egészségügyben és a közlekedési ágazatban tud elhelyezkedni. A nagykövet szerint

évente nagyjából egymillió ember hagyja el Ukrajnát a magasabb fizetés reményében,

és ha ez a trend folytatódik, az országnak pár év múlva komoly problémával kell majd szembenéznie.

A szlovákiai cégvezetők csupán 3,5 százaléka állította azt ez év áprilisában, hogy a munkaerő toborzása egyáltalán nem okoz gondot számára. Mára a kormány is elismeri, hogy a történelmi mélypontokat ostromló munkanélküliség miatt a cégeknek gondjaik akadhatnak az új állások betöltésével. Több nyugat-szlovákiai járásban ma már akkora a munkaerőhiány, hogy ezt csak vendégmunkások behozatalával lesznek képesek megoldani.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×