INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

szlovákia

irak

segély

who

Moszul, 2018. február 3.Megrongálódott épületek romjai között megy egy férfi az észak-iraki Moszulban 2018. február 2-án. Az iraki hadsereg és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció több hónapos harcok árán 2017 decemberében visszafoglalta a nagyvárost az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyvereseitől. Az IÁ utolsó iraki erődítménye 2014 júniusa óta volt a dzsihadisták kezén, a harcok miatt több mint egymillió ember menekült el Moszulból és térségéből, a város visszafoglalása közben több ezren vesztették életüket. (MTI/EPA/Murtadzsa Latif)

Szlovák segítséget kap Moszul

Szlovákia 212 ezer euró értékű, (közel 70 millió forintos) humanitárius segélyt küld Iraknak. Az iraki kormány kérésére Moszulba mennek a kamionok, hogy a civil lakosság helyzetét javítják az orvosi segédeszközökből, ruházatból, ágyakból álló szállítmánnyal.

A szlovák bel- és külügyminisztérium állította össze a rakományt, amelyben

  • aneszteziológiai- és légzőkészülékek,
  • ruházat,
  • kórházi ágyak,
  • takarók és
  • különböző játékok vannak,

Ezeket gyebek között az iraki város gyermekkórházába szállítják.

Lukáš Parízek, a szlovák külügyminisztérium államtitkára Nicolas Islának, az Egészszégügyi Világszervezet (WHO) képviselőjének nyújtotta át a segélycsomagról szóló tanúsítványt. A WHO képviselője háláját fejezte ki a 212 ezer eurós adományért és az iraki civil lakosság érdekében tett szlovák erőfeszítésekért.

A több kamionnyi rakomány már útnak is indult a szlovák fővárosból. Öt napon belül kell megérkeznie a célállomásra a WHO felügyelete mellett.

„Moszul térségében csupán egy gyermekkórház üzemel. A gyermekek és a felnőttek orvosi ellátása korántsem kielégítő.

A SlovakAid segélyszervezet által támogatott humanitárius segítségnyújtás Szlovákia nemzetközi kötelezettségvállalásainak egyike” – mondta a szlovák külügyi államtitkár, hozzátéve, hogy Szlovákia az elmúlt hónapokban nemcsak ilyen jellegű adománnyal, hanem mintegy egymillió eurós pénzösszeggel is támogatta a háború sújtotta országot.

Az Iszlám Állam fellegvárának tartott Moszulba időközben visszaköltöznek a lakók. Annak ellenére, hogy a várost egy éve felszabadították, a fejlődés nem olyan ütemű, mint lennie kellene. „Egy elpusztított várost látunk, lerombolt infrastruktúrával, szenvedő civil lakossággal" – mondta meg Lukáš Parízek.

Az Iraknak segítséget nyújtó humanitárius projekt keretében Szlovákia régóta együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel, amely támogatja Irak egészségügyi rendszerének megújítását. A 212 ezer euró összegű adományt négy moszuli kórház között osztják szét.

Nyitókép: MTI/EPA/Murtadzsa Latif
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018