eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Moszul, 2018. február 3.Megrongálódott épületek romjai között megy egy férfi az észak-iraki Moszulban 2018. február 2-án. Az iraki hadsereg és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció több hónapos harcok árán 2017 decemberében visszafoglalta a nagyvárost az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyvereseitől. Az IÁ utolsó iraki erődítménye 2014 júniusa óta volt a dzsihadisták kezén, a harcok miatt több mint egymillió ember menekült el Moszulból és térségéből, a város visszafoglalása közben több ezren vesztették életüket. (MTI/EPA/Murtadzsa Latif)
Nyitókép: MTI/EPA/Murtadzsa Latif

Szlovák segítséget kap Moszul

Szlovákia 212 ezer euró értékű, (közel 70 millió forintos) humanitárius segélyt küld Iraknak. Az iraki kormány kérésére Moszulba mennek a kamionok, hogy a civil lakosság helyzetét javítják az orvosi segédeszközökből, ruházatból, ágyakból álló szállítmánnyal.

A szlovák bel- és külügyminisztérium állította össze a rakományt, amelyben

  • aneszteziológiai- és légzőkészülékek,
  • ruházat,
  • kórházi ágyak,
  • takarók és
  • különböző játékok vannak,

Ezeket gyebek között az iraki város gyermekkórházába szállítják.

Lukáš Parízek, a szlovák külügyminisztérium államtitkára Nicolas Islának, az Egészszégügyi Világszervezet (WHO) képviselőjének nyújtotta át a segélycsomagról szóló tanúsítványt. A WHO képviselője háláját fejezte ki a 212 ezer eurós adományért és az iraki civil lakosság érdekében tett szlovák erőfeszítésekért.

A több kamionnyi rakomány már útnak is indult a szlovák fővárosból. Öt napon belül kell megérkeznie a célállomásra a WHO felügyelete mellett.

„Moszul térségében csupán egy gyermekkórház üzemel. A gyermekek és a felnőttek orvosi ellátása korántsem kielégítő.

A SlovakAid segélyszervezet által támogatott humanitárius segítségnyújtás Szlovákia nemzetközi kötelezettségvállalásainak egyike” – mondta a szlovák külügyi államtitkár, hozzátéve, hogy Szlovákia az elmúlt hónapokban nemcsak ilyen jellegű adománnyal, hanem mintegy egymillió eurós pénzösszeggel is támogatta a háború sújtotta országot.

Az Iszlám Állam fellegvárának tartott Moszulba időközben visszaköltöznek a lakók. Annak ellenére, hogy a várost egy éve felszabadították, a fejlődés nem olyan ütemű, mint lennie kellene. „Egy elpusztított várost látunk, lerombolt infrastruktúrával, szenvedő civil lakossággal" – mondta meg Lukáš Parízek.

Az Iraknak segítséget nyújtó humanitárius projekt keretében Szlovákia régóta együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel, amely támogatja Irak egészségügyi rendszerének megújítását. A 212 ezer euró összegű adományt négy moszuli kórház között osztják szét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×