eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: AKOS STILLER

Londonban ad koncertet a Fesztiválzenekar

London legfontosabb nyári kulturális eseménye 1941 óta a BBC Promenád Koncertjeinek a sorozata a több mint négyezer főt befogadó Royal Albert Hallban. Ezt a BBC élőben közvetíti. A budapesti Fesztiválzenekar, Fischer Iván vezényletével volt már vendég korábban is, sikerüknek köszönhető, hogy újra meghívták őket, és augusztus 22-én és 23-án lépnek fel.

A londoni hangversenyek előtt a Daily Telegraph öthasábos, fényképes interjút közölt Fischer Ivánnal, a Fesztiválzenekar alapítójával, kitérve arra is, hogy a meastro politizáló zeneművész. Mint írják, szereti meglepni a közönséget, például tavaly a Fesztiválzenekar New York-i hangversenyén, amikor Beethoven Kilencedik Szimfóniáját játszották, a hallgatóság soraiba ültetett kóristák zendítettek rá az Örömódára.

Azt ígéri Fischer Iván, hogy meglepetés ezúttal, Londonban is lesz. Nem tudjuk, miféle, de az egyik műsor igencsak adja magát ötletekhez. Az első koncerten Mahlert, Bartókot és Enescut játszanak, de másnap, 23-án magyaros-cigányos klasszikus zeneművek szerepelnek a programban, például Brahms Magyar Rapszódiái és a spanyol Sarasate Cigánymelódiái, amelyeknek a szólistája a roma Lendvay József lesz.

Fischer Iván pártfogója a cigányságnak, és úgy véli, hogy sorsuk Magyarországon még mindig nem kielégítő. Meghatározó tényező életében az is, hogy megtörténhetett a holokauszt tragédiája, zeneszerzőként zsidó témát dolgozott fel, Vörös tehén című művében a tiszaeszlári vérvád történetét mutatta be. A Fesztiválzenekarral pedig vidéki zsinagógákban ad koncerteket.

Az együttes tehát járja a magyar vidéket, ám most többezres közönség előtt lép fel Londonban, majd ősszel az olaszországi Vicenza zenei fesztiváljára utazik.

A Daily Telegraph számára adott interjúban Fischer Iván a zene határokon túllépő nemzetköziségéről szól, azt reméli, hogy néhány száz év múltán a határok eltűnnek, nyitott világban élhet az emberiség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×