eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Dover, 2018. július 31.A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése, azaz a Brexit által inspirált falfestmény egy doveri házfalon 2018. július 31-én. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Beperelték a brexit miatt a brit kormányfőt

Jogi úton megtámadta az Európai Unióból való brit kilépésről szóló népszavazást az EU-államokban élő brit állampolgárok egy csoportja. Érvénytelennek tartják a referendumot, mert szerintük a brexitpárti kampánycsoportok megsértették a kampányszabályokat.

Nem tetszik az Európában élő britek egy csoportjának, hogy szülőhazájuk hátat fordít az Európai Uniónak.

Az Egyesült Királyság az EU-ban nevű csoport a londoni Legfelsőbb Bírósághoz nyújtott be keresetet a brexit levezénylésére vállalkozó Theresa May miniszterelnök ellen.

A franciaországi, olaszországi és spanyolországi briteket tömörítő csoport szerint a brit választási bizottság közelmúltbeli állásfoglalásai illegitimmé teszik a kilépésről kis többséggel döntő népszavazást.

A hatóság két brexitpárti csoport a BeLeave és a Vote Leave esetében megállapította, hogy megsértették a kampánypénzekre és azok mozgatására vonatkozó szabályokat, azzal, hogy több, mint 670 millió font kampánypénz elköltését nem deklarálták. A csoportokat pénzbírsággal sújtották és képviselőiket feljelentették a rendőrségen.

Jogi értelemben a 2016-os brexit-népszavazás konzultatív jellegű volt és kevesebb, mint négy százalékkal többen szavaztak a kilépésre, de

brit parlamenti képviselők, a kormány és az ellenzék egy részének tagjai elkötelezték magukat, hogy kiléptetik a szigetországot az Unióból.

A brit kormány szerint már nincs idő a fellebbezésre és hasonló beadványokat már elutasítottak a bíróságok.

Mint azt a Guardian cikkében megjegyzi, az Európai Unióban élő, egy és két millió közöttire becsült britek négyötöde aktív dolgozó korú, vagy fiatalabb. Számukra

a brexit a megélhetésükkel és az utazási lehetőségeikkel szembeni fenyegetés.

A referendumot megtámadó csoport ügyvédei szerint egyrészt nem túl késő jogi útra terelni az ügyet, másrészt a brexitet elindító lépés, az uniós Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválása tárgyi hibán alapult, mégpedig azon, hogy a népszavazás eredménye nem fejezte ki hűen a népakaratot és a voks nem volt legitim, szabad és fair.

A beadvány egyik szerzője, a Franciaországban élő Elinore Grayson szerint

nem lehet hagyni hogy „törvénytelen módon beavatkozzanak a brit választásokba... ha egy döntést pontatlan vagy félrevezető tényekre alapoztak, akkor azt semmisnek kell minősíteni”

– mondta.

Közben, annak ellenére, hogy a szigetország még nem lépett ki hivatalosan az Európai Unióból, a brexitpártiak megnyertek egy fontos csatát: a két évvel ezelőtti népszavazás eredményére kihatottak az Európai Uniós migránsok érkezésével szembeni ellenérzések.

Egy új felmérés szerint

az uniós dolgozók bevándorlása öt éve nem látott szintre esett vissza, miközben a világ más részeiről érkezők száma növekszik a szigetországban.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×