INFORÁDIÓ
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

nagy-britannia

novicsok

mérgezés

Salisbury, 2018. július 5.A hajléktalanokat segítő John Baker-háznak otthont adó Rollestone utcát lezáró fémfal mögött rendőrök dolgoznak az angliai Salisburyben 2018. július 5-én. A házat azzal kapcsolatban vonták kordon alá, hogy mérgezés miatt rosszul lett egy brit nő és férfi a szomszédos Amesburyben június 30-án. A Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyagtól megbetegedett Dawn Sturgess és Charlie Rowley azóta is válságos állapotban fekszik Salisbury kórházában. (MTI/EPA/Rick Findler)

Parfümös üveg rejtette a halálos mérget

Az orosz katonai hírszerzés akarhatott bosszút állni az emberei nevét felfedő Szergej Szkripalon – ez a lehetőség is felmerült, miközben a brit rendőrség azt állítja, azonosította az a Salisburyben mérgezést végrehajtó támadókat, akik között egy nő is volt.

A brit hatóságok biztosak abban, hogy bizonyítani tudják: Oroszországnak köze van a márciusi és júliusi Movicsok-mérgezésekhez. A rendőrség azt állítja, azonosította a Szergej Szkripal kettős ügynök és lánya ellen végrehajtott vegyifegyver támadás elkövetőit. Bár a neveket nem adták ki, arra utalnak, hogy egy négyfős orosz csoport érkezett Angliába, majd valószínűleg távozott a gyilkossági kísérlet után. Az egyik elkövető egy nő volt és a négyből két személy „támogató” szerepet játszott.

A nyomozók ezt biztonsági kamerák felvételeinek átvizsgálása után közölték – a felvételeken a brit reptereken Oroszországból érkező személyeket figyelték, majd azt keresték, hogy ezek közül valaki feltűnt-e Salisbury városban.

Azt is elmondták, hogy a Salisbury közelében élő és szintén mérgezést elszenvedett pár, Charlie Rowley és partnere, a később meghalt Dawn Strugess egy eldobott parfümös flakont talált a városban. A nő ebből fecskendezett a kezére, de szerencsétlenségére a Szkripal-mérgezésből megmaradt és a támadók által kidobott idegmérget találta meg.

A brit hatóságok szerint szinte bizonyos, hogy a támadók már elhagyták az országot,

ezért nem számítanak arra, hogy bárkit is le tudnának tartóztatni. A nyomozás most részben az orosz katonai hírszerzés, a GRU embereire fókuszál – itt dolgozott 15 éven át a később a brit MI6-hez átállt Szkripal is. Az egyik elképzelés arról szól, hogy mivel több száz volt kollégája nevét adta ki a briteknek és az amerikaiaknak, azok állhattak bosszút.

Egyelőre nincs konkrét bizonyíték arra, hogy maga Putyin elnök vagy beosztottjai rendelték el a támadást, ahogy arra sem, hogy esetleg a GRU-tisztek vagy velük kapcsolatban álló bűnbandák magánakciójáról volt-e szó. Moszkva nem fedte fel, hogy Szkripal mekkora kárt okozott az orosz biztonsági szerveknek, de Putyin elnök emlékezetes módon megjegyezte: gyűlöli az árulókat. Az orosz vezetés viszont határozottan tagadta, hogy az államnak köze lett volna az eseményekhez. Az állítólagos elkövetők azonosításában a briteket a velük a kezdetektől szorosan együttműködő amerikai titkosszolgálatok is segítették – írta az Independent című lap.

Közben védőruhás rendőrök átfésülték az Erzsébet királynő parkot Salisburyben, és többszáz tárgyat gyűjtöttek össze, amelyek vegyi elemzése hónapokig is eltarthat.

Nyitókép: RICK FINDLER

Kapcsolódó hang

A GRU állhatott bosszút Szkripalon
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018