eur:
392.83
usd:
367.92
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Salisbury, 2018. július 5.Rendőrségi szalaggal zár le egy parkot a délnyugat-angliai Salisburyben tartott nyomozás idején, 2018. július 5-én. A közeli Amesburyben június 30-án egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi válságos állapotba került, a londoni rendőrség, a Scotland Yard szerint Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyagtól. A két ember a közös otthonukban lett rosszul, azóta Salisbury kórházában ápolják őket. Négy hónapja ugyanilyen hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal. (MTI/AP/Matt Dunham)
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Elcsíphette a térfigyelő kamera a novicsokos gyilkost

A felvételek alapján állítólag azonosította a brit rendőrség a volt orosz-brit kettős ügynök, Szergej Szkripal és a lánya elleni támadás gyanúsítottját.

Brit sajtóértesülések szerint a nyomozók biztosak abban, hogy több orosz személyről van szó követte el a novicsok hatóanyagú – még a Szovjetúnió idején kifejlesztett - idegméreggel a támadást az egykori orosz hírszerző kettős ügynök és a lánya ellen március elején az angliai Salisburyben.

Szkripalék túlélték ugyan a támadást – a kórházi kezelés után a brit hatóságok védelme alatt ismeretlen helyre vitték őket –, azóta azonban mégis lett halálos áldozata az ideggáznak, méghozzá egy 44 éves brit nő. Az élettársa életben van, állapota súlyos, kórházban kezelik, de a rendőrök már tudtak vele beszélni.

Egyelőre csak találgatások vannak arról, hogy a Salisbury közelében, Amesburyben élő Dawn Sturgess és a 45 éves Charlie Rowley hogyan került kapcsolatba a novicsokkal.

Rendőr áll egy lezárt utcaszakasznál a délnyugat-angliai Salisburyben tartott nyomozás idején, 2018. július 5-én. A közeli Amesburyben június 30-án egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi válságos állapotba került, a londoni rendőrség, a Scotland Yard szerint Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyagtól. A két ember a közös otthonukban lett rosszul, azóta Salisbury kórházában ápolják őket. Négy hónapja ugyanilyen hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal. (MTI/AP/Matt Dunham)
Rendőr áll egy lezárt utcaszakasznál a délnyugat-angliai Salisburyben tartott nyomozás idején. A közeli Amesburyben június 30-án egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi válságos állapotba került, a londoni rendőrség, a Scotland Yard szerint Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyagtól. (MTI/AP/Matt Dunham)

A nyomozók szerint a párt akkor érhette a mérgezés, amikor összeszedtek egy eldobott parfümös üveget egy parkban, az asszon ypedig vélhetően a bőrére fújt az üvegben lévő folyadékból. A férfi lakásához közel ugyanis találtak egy kisebb üveget, benne novicsokkal.

Annyi bizonyos, hogy az áldozat szervezetében tízszer annyit mutattak ki az ideggázból, mint Szkripaléban.

A szakemberek szerint kicsi az esélye a tömeges mérgezésnek, de a hatóságok nyomatékosan felhívták az emberek figyelmét arra, hogy ne szedegessenek össze a szabadban ismeretlen tárgyakat tűket, kozmetikumokat, fém-, műanyag, vagy üvegtégelyeket.

A rendőrség egyelőre nem kommentálta az elkövető, vagy elkövetők azonosításáról szóló sajtóhíreket. London szerint egyértelműen az orosz titkosszolgálatok állnak a Szkripálék elleni gyilkossági kísérlet mögött, Moszkva azonban ezt visszautasítja.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×