INFORÁDIÓ 
2019. január 24. csütörtök
Timót

aquarius

spanyolország

olaszország

migráns

hajó

A segélyszervezetek nem engedik továbbindulni a migránsokkal teli hajót

A segélyszervezetek nem engedik továbbindulni a migránsokkal teli hajót

Az olasz belügyminiszter győzelemként értékelte, hogy Spanyolország befogadja az olasz partoktól távol tartott, menekülteket és migránsokat szállító hajót. A segélyszervezetek szerint viszont az újabb átkelés veszélyes lenne az utasoknak, és nem világos, elindulnak-e.

Úgy tűnt, vége a patthelyzetnek és az esetleges humanitárius katasztrófának - az új spanyol kormány közölte, hogy beengedi az új olasz kormány által távol tartott, menekültekkel és migránsokkal megrakott hajót.

Azt követően, hogy Matteo Salvini, a Liga párt vezére és az új olasz kormány belügyminisztere megtiltotta, hogy a partra engedjék az Aquarius nevű hajón tartózkodó embereket, nem lehetett tudni, hogyan alakul a sorsuk, mert a közeli Málta sem akarta őket beengedni.

Az új spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez közbelépett, és adott engedélyt, hogy a hajó Valenciában kössön ki. Giuseppe Conte új olasz kormányfő megköszönte és „a szolidaritás gesztusának” nevezte a lépést, Salvini pedig győzelemként értékelte azt.

Az Aquariuson közben kezdett veszélyessé válni a helyzet.

A fedélzeten tartózkodó, narancssárga mentőmellényt viselő 629 ember – köztük 100 gyermek – élelmiszere és ivóvize fogytán volt. Segélymunkások szerint verekedés tört ki a több mint 30, tengeren eltöltött óra után kimentett emberek között.

A sok utas és a rossz idő miatt „bolond ötlet lenne Valenciába menni” – mondták segélyszervezetek illetékesei. Az SOS Méditerrenée és az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet ezért úgy döntött, hogy a hajó nem indul tovább a spanyol kikötőbe, és a cél így az lehet, hogy mégis Olaszországban tegyék partra az utasokat, akik között a gyerekek mellett terhes nők is vannak.

Hajnalban így nem volt világos, hogy mi lesz az Aquarius sorsa.

A Guardian című brit lap hangsúlyozta: az olasz belügy keménykedése nem jelenti azt, hogy az olaszok teljesen lezárták volna kikötőiket. Catania kikötőjébe tartott például a parti őrség egyik hajója, rajta közel ezer migránssal. A külföldi civilszervezetek hajóit ugyanakkor nem engedik be.

Salvini belügyminiszter jelezte: a jövőben akadályozni fogja, hogy újabb hajók tegyenek ki embereket az olasz partokon.

Olaszország az elmúlt öt évben 600 ezer menekültet és migránst engedett be, és 500 ezren még mindig az országban tartózkodnak.

A segélyakcióknak vége lehet azonban Fulvio Vassallo szerint. A Palermói Egyetem menedékjog- és nemzetközijog-szakértője szerint „Salvini győzelmet aratott, és annak komoly hatása lesz a migránsválságra.” Ezt azonban még azelőtt mondta, hogy a segélyügynökségek leállították volna az Aquarius továbbindulását Valenciába.

A Vatikán nemtetszését fejezte ki az új olasz kormánypolitika miatt és több dél-olasz város polgármestere azt mondta, kész befogadni a tengerből kimentett embereket szállító hajókat.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018