eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lavrov válasza a "fogja be" beszólásra

Az angliai kém-mérgezést követő brit lépések nyomán készülnek az orosz válaszlépések, miközben a felek heves nyilatkozatháborút folytatnak. Lavrov orosz külügyminiszter visszaüzent a brit védelmi tárca vezetőjének, miután az meglehetősen nyers hangnemet ütött meg.

„Oroszország fogja be és menjen el” – mondta Gavin Williamson brit védelmi miniszter azt követően, hogy a brit kormány szerint nincs más magyarázat: az orosz állam mérgezte meg Angliában a britekhez átállt egykori orosz ügynököt és lányát.

Miközben arról folyik a találgatás, hogy Moszkva pontosan mit lép, miután 23 londoni diplomatáját „be nem jelentett kémnek” minősítették és kiutasították, Szergej Lavrov külügyminiszter azt válaszolta Williamsonnak, hogy „lehet, hogy nincs elég műveltsége”.

A harcosabb megnyilatkozásokról ismert külügyi szóvivő, Marija Zaharova pedig ezt mondta: „Mit lehet várni egy országtól, amely rejtegeti a nála történt vegyi mérgezés körülményeit és nem hajlandó megosztani az információt a Vegyi Fegyverek Tilalmáról Szóló konvencióval szembemenve?”

A londoni orosz nagykövet pedig azt dobta fel, hogy a brit kormány „a hazája elleni aggresszióval” próbálja elterelni a figyelmet a Brexit okozta bajokról.

London számára viszont kis győzelem volt, hogy legfontosabb szövetségesei, az Egyesült Államok, Németország és még a korábban vonakodó Franciaország is egy közös nyilatkozatban állt ki mellette. Hasonlóan nyilatkozott a NATO is.

Az oroszok kritikusabb megjegyzéseket is megengedtek maguknak, ami viszont a britek szerint csak méginkább alátámasztja bűnösségüket.

Moszkva ENSZ-nagykövete például arra utalt, hogy Nagy-Britannia vagy mások állhatnak a mérgezés mögött, a cél pedig az volt, hogy méginkább befeketítsék hazáját, pont a hétvégi elnökválasztások és a közelgő futball Vb előtt.

A brit politikusokat a Sherlock Holmes regényekből ismert és lassú észjárású LeStrade felügyelőhöz hasonlította. Ő az „aki ráragad valami felszínes dologra, siet banális következtetésekre jutni, de aztán megcáfolja őt Holmes, aki mindig rájön milyen indíték áll a bűntett mögött”.

Vaszilij Nyebenzja nagykövet ugyanakkor valószínűleg nem számított arra, hogy az általa bírált brit politikusok az ő szavait arra használják fel, hogy megjegyezzék: az oroszok cinikusan élcelődnek az őket ért vádak nyomán.

Közben Nagy-Britanniában pártja képviselő bírálát is kivívta Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére, aki eddig nem volt hajlandó az orosz államot vádolni és követelte: bizonyítsák be, hogy nem az orosz szervezett bűnözés áll-e a háttérben.

Pénteken a Telegraph című lap azt vetette fel, hogy a Szergej Szkripalt és lányát súlyosan valamint másokat kevésbé megmérgező anyagot a Moszkvából apjához érkezett Julija böröndjébe rejtették. Egy elmélet szerint toxikus anyaggal itatták át az egyik ruhadarabot vagy ajándékot. Ez azonban ellentmond annak a teóriának, hogy a Novicsok nevű méreg két – ártalmatlan összetevőjét – külön csempészték be Nagy-Britanniába és ott keverték össze úgy, hogy pusztító vegyi fegyverként alkalmazzák.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×