eur:
392.91
usd:
366.22
bux:
66549.71
2024. április 26. péntek Ervin

Kémmérgezés - itt a válasz Moszkvától

Oroszország brit diplomaták kiutasításával válaszol arra, hogy 23 orosz külszolgálati tisztségviselőnek el kell hagynia Nagy-Britanniát a Szkripal-ügy miatt - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Asztanában.

Lavrov azt ugyanakkor nem közölte, hogy hány brit diplomatának kell majd távoznia.

Theresa May brit kormányfő szerdán jelentette be az orosz diplomaták kiutasítását,

a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését,

valamint azt, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják, miután Nagy-Britanniában megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, ami mögött a brit miniszterelnök szerint "nagy valószínűséggel" Oroszország áll.

Moszkva tagadja a vádat, az állítva, hogy nem fűződött érdeke a gyilkossághoz. Az orosz diplomácia szerint London megtagadja az ügyben az együttműködést, amelyre a vegyifegyver-tilalmi egyezmény keretében köteles lenne, nem bocsát rendelkezésre vizsgálható mintát a méregből, és nem engedi, hogy az orosz állampolgárságú Julija Szkripal konzuli segítséget kapjon.

Lavrov pénteken úgy vélekedett, hogy a Szkripal-féle mérgezés egy

újabb "kérlelhetetlen és igazolhatatlan oroszellenes játszma".

Emlékeztetett rá, hogy a Londonban 2006-ban polóniummal megölt Alekszandr Litvinyenko volt FSZB-tiszt ügye - amelyben Moszkva szintén ártatlannak vallja magát - még eljutott a bíróságra, és hangsúlyozta, hogy most még ez sem történt meg az ítélet kimondása előtt. Ismét kifejezte reményét, hogy Szkripal felépül és tisztázza, mi történt.

Az orosz diplomácia vezetője szerint Gavin Williamson brit védelmi miniszter Moszkvával kapcsolatban elhangzott hangzatos kijelentésével be akar vonulni a történelembe. Lavrov szerint amíg May még "csak" arra ragadtatta el magát, hogy "nagy valószínűséggel" Oroszország áll a kettős gyilkossági kísérlet mögött, addig Williamson már odáig ment el, hogy "Oroszország kotródjon, és fogja be a száját". A miniszter a történteket Williamson "alulműveltségével" indokolta.

Alekszandr Jakovenko londoni orosz nagykövet a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszország a Szkripal-ügy miatt maximális nyomást fog gyakorolni Nagy-Britanniára.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Eljött az OTP nagy napja

Eljött az OTP nagy napja

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×