eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Növekvő veszélyek fenyegetik a Nyugatot

Növekvő veszélyek fenyegetik a Nyugatot

A Münchenben tartott nemzetközi biztonságpolitikai értekezleten elhangzott felszólalások szinte egyértelműen arra utaltak, hogy a hidegháború óta nem volt ennyire feszült a kelet-nyugati viszony, mint jelenleg. Egyedül a német külügyminiszter sürgette az ukrán válság miatt Moszkvával szemben foganatosított nyugati szankciók enyhítését, ha sikerül megegyezni a békefenntartásról Kelet-Ukrajnában.

A kommunizmus bukása óta nem volt ilyen nagy a veszélye a nagyhatalmak konfrontálódásának, mint most - jelentette ki az 54. nemzetközi biztonságpolitikai értekezletet megnyitó beszédében a konferencia szervezője, Wolfgang Ischinger. Az elmúlt években is sokat foglalkoztak a müncheni értekezleten a világpolitikát beárnyékoló fejleményekkel, akkor azonban a konfliktusokhoz diplomáciai nyelvezettel közelítettek, az elmúlt hétvégén viszont nyíltan meg is nevezték a nyugati országok számára mind inkább akuttá váló veszélyforrásokat:

  • Kínát, mint a világ egyetlen geostratégiai elképzeléssel Amerika és Európa kárára lendületesen előrenyomuló államát,
  • és Oroszországot, amely katonailag is egyre nagyobb fenyegetést jelent a NATO számára.

Joe Biden volt amerikai alelnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök vezetésével Moszkva mindent elkövet a nemzetközi liberális rend felmorzsolására. De a jelenlegi amerikai elnök biztonságpolitikai tanácsadója, H. R. McMaster is hasonló szellemben nyilatkozott, és miközben a védelmi kiadásaik növelésére szólította fel Washington európai szövetségeseit, egyben biztosította is őket afelől, hogy az Egyesült Államok sohasem fogja megengedni, hogy Oroszország „túszaivá” váljanak.

A müncheni biztonságpolitikai értekezlet számos felszólalásából kitűnt azonban, hogy Donald Trump amerikai elnök eddigi politikája inkább az önerőre támaszkodásra ösztönzi az európai országokat, ezért is hangzott el oly' gyakran a konferencián az Európai Unió katonai védelmének kiépítése.

Az évek óta húzódó ukrán válság megoldása érdekében a német külügyminiszter már békülékenyebb hangot ütött meg Moszkvával szemben, és felvetette a nyugati megtorló intézkedések enyhítését, sőt fokozatos feloldását is, ha az orosz kormány lehetővé teszi ENSZ-békefenntartó erők kivezénylését Kelet-Ukrajnába.

A nemzetközi biztonságpolitikai értekezletre közel 500 vezető politikus, köztük az ENSZ és a NATO főtitkára, Petro Porosenko ukrán elnök, Theresa May brit, Benjámin Netanjahu izraeli, Binali Yildirim török és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellár utazott Münchenbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×