INFORÁDIÓ 
2021. január 16. szombat
Gusztáv

tudósítóink

németország

spd

martin schulz

Martin Schulz visszalépése csak elmérgesítette a helyzetet

Martin Schulz visszalépése csak elmérgesítette a helyzetet

Éles fordulataival végképp válságba sodorta a szociáldemokrata pártot Martin Schulz, a távozó elnököt okolják a német lapok a baloldali párt súlyos arcvesztéséért.

A német média elsősorban a hárompárti nagykoalíció újraélesztésével foglalkozik, és behatóan elemzi a kiváltképpen a szociáldemokrata párton (SPD) belüli torzsalkodást is. 

A Die Welt cikkírója megállapítja, hogy Martin Schulz túlságosan nagyra tört és többszörösen is elszámolta magát: amióta lemondott az Európai Parlament sikerekben gazdag elnöki tisztségéről, és egy évvel ezelőtt átvette a párt vezetését, gyakorlatilag

semmit sem tudott felmutatni, de annál több mindent tett tönkre.

Hasonlóképpen vélekedik az Augsburger Zeitung kommentátora, amikor rámutat arra, hogy Schulz úgy kezdte, mint aki hajlíthatatlan, és úgy végezte, mint aki bármilyen politikai ficamra hajlandó saját karrierje érdekében. A lap szerint a külügyminiszteri posztról visszalépése volt leghelyesebb döntése hónapok óta.

A Süddeutsche Zeitung szerint a szociáldemokrata pártnak pontosan meg kellene határoznia, hogy merre tart a globalizált világban, amely számos esélyt kínál, de sok ember lemaradásával is együtt jár. Miként képzeli el a párt a tömérdek ígérettel kecsegtető, ám sok ember számára idegennek tűnő Európát? A lap nyíltan a pártnak szegezi a kérdést:

"Miként vélekednek az elvtársak a kapitalizmus jövőbeli bírálatáról?

Hangosan, vagy csak csendesen? Netán egyáltalán nem? Minderről egyetlen szót sem lehet hallani a szociáldemokrata pártból."

A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy véli, hogy az SPD-ben eluralkodott rossz hangulat a vezetőség bűne, mert Martin Schulz előbb azt hangoztatta, hogy semmilyen körülmények között sem kíván részt venni Angela Merkel kormányában, majd minden elkövetett egy miniszteri tárca megszerzésére. Azzal, hogy lemondott a pártelnökségről, még távolról sem oldotta meg a szavahihetősége körüli problémát, sőt inkább elmérgesítette a helyzetet. A szociáldemokrata vezetőségnek most arra kellene összpontosítania figyelmét és erőfeszítéseit, hogy a párt tagságának többsége megszavazza a nagykoalíció megalakítását, mert

az elutasítás politikai katasztrófát okozna

– állapítja meg cikkében a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kapcsolódó hang

Martin Schulz visszalépése csak elmérgesítette a helyzetet
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018