eur:
395.75
usd:
372.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Trump adótervei feszültséget keltenek az Európai Unióban

Trump adótervei feszültséget keltenek az Európai Unióban

Uniós vezetők és – meglepő módon a brit pénzügyminiszter is – bírálták Donald Trump amerikai elnök adóterveit. Szerintük ugyanis azok megsértik a nemzetközi kereskedelmi szabályokat.

Levelet kapott a Fehér Ház az Európai Unió öt legnagyobb gazdaságát adó ország pénzügyminisztereitől.

Az illetékesek arra figyelmeztetik a Trump-kormányzatot, hogy az elnök „Amerika mindenek előtt” szlogenjére épülő

adóreformja hátrányosan megkülönbözteti a külföldi cégeket, és feszültséget kelt a szövetségesek között.

Szokatlan módon a nyilatkozathoz csatlakozott az EU-ból távozó és éppenséggel Amerikához közelíteni próbáló Nagy-Britannia is. Igaz, Philip Hammond pénzügyminisztert hazájában túlzott Brüsszel-barátsággal vádolják, de úgy tűnik a Trump-terv Londonnak is árt.

A levelet mellette a német, spanyol, olasz és francia pénzügyminiszter írta alá, a címzett pedig amerikai kollégájuk, Steven Mnuchin.

Az üzenetben figyelmeztetik az amerikai minisztert: Washington ne indítson kereskedelmi vitát, azzal az ürüggyel, hogy az adóelkerülés ellen lép fel. A levélírók attól tartanak, hogy az Egyesült Államokban az előírásoknak megfelelően működő európai cégeket is célba vehetnek.

A levélből másolatot kapott Trump elnök gazdasági tanácsadója és az adótörvényről tárgyaló kongresszusi és szenátusi bizottságok elnökei is. Az amerikai törvényhozás két háza külön-külön fogadta el az adócsökkentési javaslatot és most épp a szövegek összehangolása folyik, ami után Trump elnök aláírja a törvényt.

Amerikai illetékesek tudomásul vették, de nem kommentálták az európaiak levelét.

Az európai fővárosokban az keltett dühöt, hogy a törvény egyes rendelkezései eltérő módon kezelnék az amerikai és a külföldi cégeket, ami szerintük törvénysértő. Például: 20 százalékos „jövedéki adót” vetnének ki, ha egy amerikai cég külföldi leányvállalatától vesz valamit. Ha ugyanezt egy amerikai leányvállalattal teszi, az nem von maga után ilyen adókötelezettséget.

„Mindez sérti a Világkereskedelmi Szervezet nemzetközi szabályait” – jegyzik meg a levélírók.

Az EU-tagállamoknak az sem tetszik, hogy az amerikai exportőrök kevesebb adót fizetnének a kézzel nem fogható tulajdonból, például a márkanévből eredő haszon után. Ezt „illegális exporttámogatásnak” tartják.

Amerikai adóügyi szakértők egy csoportja igazat ad az európaiaknak és azt mondja, hogy a lépések sértenék a WTO-szabályokat.

Egy francia illetékes azt mondta: a levél nyomán kénytelenek figyelembe venni a fenntartásaikat, mivel más, „informális jelzések nem vezettek eredményre”.

Az EU-országok már Barack Obama elnöksége idején is vitába keveredtek Washingtonnal. Obamának például nem tetszett, hogy megtámadták az amerikai technológiai cégek és az alacsony adókulcsot kivető EU-államok adómegállapodásait. Az Apple esetében Brüsszel például arra kötelezte a céget, hogy 13 milliárd euró adót fizessen vissza Írországnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×