eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A küszöbön billegnek a magyar pártok

A küszöbön billegnek a magyar pártok

Ha most tartanák a választásokat Szlovákiában, rekordszámban jutnának be a pártok a pozsonyi törvényhozásba. Kilencpárti lenne a parlament, bejutna a jelenleg parlamenten kívüli MKP is, sőt, megelőzné a kormánypárti Hidat, legalábbis a Polis közvélemény-kutató ügynökség mérése alapján.

A szlovákiai parlamenti választások győztese még mindig a most legerősebb kormánypárt, a Robert Fico miniszterelnök vezette Smer lenne 28 százalékkal. A június 13. és 19. között 1208 személy részvételével elvégzett felmérés szerint második legerősebb pártként 16,5 százalékkal a Szabadság és Szolidaritás nevű liberális tömörülés kerülne a parlamentbe. A szélsőjobboldali Marián Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt 11,8, a Szlovák Nemzeti Párt 9,5, az Egyszerű Emberek 9,1, a Család vagyunk 7,4, a kereszténydemokrata KDH pedig 6 százalékkal lenne parlamenti párt.

Ami magyar szempontból érdekes, hogy a közvélemény-kutató intézet szerint mindkét magyar párt a parlamenti küszöbön billeg.

Az MKP-nak 5,3 százalék jutna, amivel hosszú idő után lépné át a bejutási küszöböt, a Híd támogatottsága pedig folyamatos csökkenés után jelenleg csupán 5,2 százalékon áll.

A Bugár Béla vezette szlovák-magyar vegyespárt a Smer és az SNS mellett tagja a jelenlegi kormánykoalíciónak. Arra, hogy az MKP megelőzze a Hidat, évek óta nem volt példa.

Hangácsi István politikai elemző úgy véli, hogy egy felmérés eredményéből még nem lehet igazán hosszú távra következtetni, viszont intő jel azoknak, akik gyengébben szerepelnek egy-egy felmérés során. A Híd visszaesésének oka, hogy a párt választói nehezen bocsátották meg, hogy Bugár Béla kormányra lépett a Smerrel és az SNS-szel, melyeket éveken keresztül rendszeresen bírált. Az elemző szerint a párt süllyedése mögött az áll, hogy pozíciója a koalíción belül jelentősen gyengül, és folyamatos meghátrálásra kényszerül a Smer és az SNS ellenében. „A párt eddig jóval többet engedett a komoly horderejű ügyekben. A médiában úgy jött le, hogy a párt engedékenyebb, nem vállal konfliktusokat a Smerrel és az SNS-szel annak érdekében, hogy akár a saját céljait megvalósítsa, és nézőpontját érvényre juttassa. Emiatt elóvatoskodják a koalíciós egyeztetéseket” – fogalmazta meg a Híd támogatásának csökkenését Hangácsi.

A jelenlegi mutatók szerint a Híddal sem a Smer-SNS koalíciós párosnak, sem az ellenzéknek nem lenne meg a parlamenti többsége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×